GENIJALNA IDEJA: OVU LEKOVITU BILJKU MOŽETE DA POSADITE DIREKTNO IZ KESICE ZA ČAJ, EVO I KAKO (VIDEO)

ZANIMLJIVOSTI

Čim osetimo neku tegobu ili nam je hladno, svi mahinalno posegnemo za šoljom čaja od kamilice, jer se smatra jednom od  najlekovitijih biljaka, koja ima neverovatno blagotvorno dejstvo.

Kamilica je zaista neverovatna biljka. Osim što donosi niz zdravstvenih benefiti za naš organizam, ona je i zaštitnik biljaka na mnogo načina i zato je jako korisno da je imate u bašti. Osim toga, sam čaj od kamilice može se iskoristiti za dezinfekciju semena raznog povrća pre sadnje.

Seme kamilice može da zadrži klijavost 2-3 godine i da vam pruži uživanje u predivnom cveću celo leto. Seme možete da posadite u saksiju ili u jednom delu bašte. Bitno je da pozicija bude osunčana, a zemlja dobro drenirana. Sadnju možete obaviti na proleće ili u jesen. Ako sadite u jesen, seme hoće brže da proklija. Mlade biljke ojačaju do zime, dobro prezimljavaju i nastavlju svoj rast u rano proleće.

Preporuka je da se koriste bar 2 kesice čaja. Otvorite kesicu neiskorišćenog čaja od kamilice i pospite po zemlji. Nemojte da zatrpavate. Samo blago pritisnite da seme ima kontakt sa zemljom, jer mu je neophodna sunčeva svetlost da bi moglo da klija. Dobro zalijte i prekrijte providnom plastičnom folijom (ako sadite u saksiju) i postavite je na osunčano mesto (ne na direktno sunce). Proveravajte da li je zemlja vlažna i po potrebi zalivajte (ne dozvolite da se zemlja osuši). Klijanje će da započne otprilike za pet dana do dve nedelje, zavisno od godišnjeg doba. Čim klijanje počne – skinite foliju, piše na sajtu Agrosaveti.

Kamilicu možete i sukcesivno da sejete, što će praktično da obezbedi konstantnu zalihu svečeg cveća za pčele i druge oprašivače i, naravno, veliki broj šoljica čaja, sve do oktobra.

Od semena (kesice čaja) do cvetanja potrebno je 3-4 meseca. Imajte na umu da kamilica traži vlažno zemljište i, iako podnosi sušu, potrebno je zalivanje. Ono što je predivno kod ove biljke, to je da ne morate više nikada da kupite seme kamilice. Možete da isečete oprašene cvetove i sačuvate svoje seme. Cvetove kamilice, naravno, možete i da osušite za razne namene, a prirodno sušenje traje oko 10-ak dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *