GENIJALNA IDEJA: OVU LEKOVITU BILJKU MOŽETE DA POSADITE DIREKTNO IZ KESICE ZA ČAJ, EVO I KAKO (VIDEO)

ZANIMLJIVOSTI

Buđ u kući nije samo neprijatan prizor, već može biti i opasna, naročito ako imate probleme s respiratornim sistemom. Gljivice buđi bujaju u vlažnim prostorijama, ili po prozorskim okvirima, ali postoji još nekoliko mesta gde možete da ih zateknete. Ako opazite buđ na vreme, uklonite je i nećete imati problem, ali ako je ne uklonite računajte da će kuća poprimiti neprijatan miris i da će ukućani dobiti simptome nalik alergijskim.

Neočekivano mesto gde će se pojaviti buđ su kuhinjski aparati koji koriste vodu, kao što su električni „ketl“ (ketler ili kuvalo) za grejanje vode ili mašina za pranje sudova.

„Ako se ne čiste redovno i propisno, ovi uređaji mogu dovesti do eksplozije buđi u vašem domu“, upozorava stručnjakinja za čišćenje, Heder Berington.

Izvan kuhinje, ako imate decu, igračke su neočekivano poprište buđi. Deca na prstićima često imaju mnoge mikroorganizme, koje potom prenose na igračke. Ako ne peru redovno ruke, očekujte da će se na igračkama pojaviti buđ! Zato je važno i da se detetu peru ruke, ali i da se igračke održavaju u skladu sa uputstvima proizvođača.

„Najbolji način da se borite protiv buđi je da joj ne dozvolite da se razbuja u vašem domu. Usisavajte najmanje dva puta nedeljno, provetravajte prostorije i trudite se na ne nagomilavate stvari. Kuće u kojima je protok vazduha neometan ređe imaju problem kao što je buđ“, rekla je ona.

Provetravanje je naročito važno u prostorijama s velikom vlagom kao što su kuhinja i kupatilo. Protok vazduha sprečava nastanak kondenzacije i omogućava da višak vlage ispari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *