SVAKI DAN JE PILA SOK OD MRKVE: 7 stvari se desilo njenom tijelu, A BROJ 4 JE NAJVAŽNIJI!

ZANIMLJIVOSTI

7 dobrih razloga za konzumaciju soka od mrkve:

1. Čuva zdravlje kože te ima anti-age učinak

Sok od mrkve izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu. Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primijetit ćete da vaša koža postaje ljepša i blistavija, a bore manje naglašene jer mrkva je odličan anti-age saveznik!

2. Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju

Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od mrkve pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i vaš vid noću. Beta-karoten u tijelu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama. Zahvaljujući luteinu što ga mrkva sadrži, redovitom konzumacijom soka uvelike ćete smanjiti rizik od katarakta i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Svakodnevnom konzumacijom jedne šalice soka od mrkve znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Sok od mrkve također smanjuje tzv. loši kolesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti. Jedna je studija također pokazala da povećan unos mrkve u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.

4. Prevenira različite oblike raka

Učestalom konzumacijom mrkve i njezina soka, pokazala su istraživanja, moguće je prevenirati neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke. Karotenoidi, osobito beta-karoten, djeluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u stanicama i upalne procese. Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.

5. Čuva zdravlje mozga i snaži njegove funkcije

Sok od mrkve pridonosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije. Mrkva smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji odašilju živci. Želite li znatno smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti, redovito pijte sok od mrkve.

6. Pridonosi zdravlju usne šupljine

Nutrijenti iz mrkve snaže imunitet te djeluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj šupljini. I njezini minerali imaju snažno antibakterijsko djelovanje. Također, jedete li mrkvu ili pijete njezin sok odmah nakon obroka, spriječit ćete nakupljanje plaka na zubima. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od mrkve poboljšat će i vašu probavu, a usto će eliminirati neke štetne bakterije iz probavnog sustava.

7. Odličan je izbor i za trudnice i bebe!

Sok od mrkve odličan je izbor za konzumaciju tijekom i nakon trudnoće zato što sadrži kalij, kalcij, folate, magnezij i, naravno, vitamin A. Kalcij snaži bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa. Vitamini A i C iz mrkve pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitet te da budu otporniji na infekcije. (Novi.ba/Alternativa za vas)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *