BOJA MJESEČNICE OTKRIVA OD ČEGA BOLUJETE: Ako uočite ovo na ulošku, ODMAH IDITE GINEKOLOGU!

ZANIMLJIVOSTI

Obratite pažnju na boju vašeg uloška tokom menstruacije, jer vam može reći dosta toga o vašem zdravlju. Na primjer, svjetlo ružičasta boja krvi na ulošku može signalizirati niske razine estrogena i mogla bi biti znak da ćete dobiti osteoporozu kasnije u životu.

U nastavku pogledajte šta vam boja krvi tokom menstruacije može reći o vašem zdravlju.

1. RUŽIČASTA BOJA – Ružičasta boja može ukazivati na niske razine estrogena. Ako ste strastveni trkač, to bi moglo biti i razlog da vaša menstrualna krv bude ove boje, kao što je dokazano da bavljenje sportom, posebno trčanje, može uzrokovati pad razine estrogena. To je nešto što treba paziti jer su neke studije otkrile vezu između niskog estrogena i osteoporoze kasnije u životu.

2. VODENASTA – Vodenasta, gotovo bez boje ili veoma svijetlo ružičasta menstrualna krv ukazuje ili na deficit nutrijenata u organizmu ili čak na rak jajnika. U svakom slučaju, posavjetujte se sa ginekologom.

3. TAMNO SMEĐA – Tamno smeđa ili tamno crvena može značiti da je neka stara krv “sjedila” unutar vašeg maternice predugo. Niko ne zna zašto se to dogodi, ali to se smatra normalnim stanjem.

4. GUSTA I IZGLEDA KAO DŽEM SA UGRUŠCIMA – Gusta menstrualna krv sa ugrušcima upućuje na to da imate nizak nivo progestrona, a visoke razine estrogena u organizmu. Ukoliko su ugrušci veliki i ima ih mnogo, zo može značiti da patite od hormonske neravnoteže. Također, fibroidi u vašoj maternici bi mogli biti uzrok. Ovo stanje vas ne treba plašiti.

5. SMEĐE-CRVENA BOJA – Siva ili sivo-crvenkasta mješavina može ukazivati na dvije stvari: ako niste trudni – to je signal za STD / STI infekciju, ili ako vam je izostala barem jedna menstruacija, to može značiti i rani pobačaj.

6. BOJA BRUSNICE – Boja brusnice smatra se zdravom. Međutim, trebamo napomenuti da ono što je normalno za jednu osobu, ne mora biti slučaj i za drugu. Zakazivanje pregleda kod ginekologa je najbolja opcija.

7. NARANDŽASTA – Narandžasta boja, baš kao i sivo-crvena mješavina može ukazivati na to da imate infekciju. To će biti praćeno lošim mirisom i jakim bolovima.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, savjetujemo vam da se prvo konsultujete sa ljekarom prije nego što se odlučite za bilo kakvu terapiju. novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *