RAK BUBREGA JE NAJTEŽE OTKRITI: 5 ranih znakova da vam je OVA BOLEST NAPALA TIJELO, POGLEDAJTE SIMPTOME!

ZANIMLJIVOSTI

Bubrezi filtriraju krv i proizvode mokraću, kojom se štetne materije izlučuju iz organizma, pa je samim tim njihova funkcija vrlo važna za cjelokupno zdravlje. Rak bubrega se sve češće javlja, a simptomi ponekad mogu da budu dobro skirveni. Postoji više tipova raka bubrega, a među njima je najčešći karcinom bubrežnih ćelija koji čini oko 85% svih slučajeva.

Faktori rizika:

Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih faktora rizika. Osobe koje puše, gojazne su i imaju povišen krvni pritisak su u najvećem riziku da obole od raka bubrega, kažu ljekari. Nastanku raka bubrega doprinosi bubrežni kamenci, hronična upala bubrega, ali i izloženost određenim hemijskim supstancama.

Rani rak bubrega često nema nikakvih simptoma ili ih pacijenti zanemraju jer se simptomi mogu pomiješati sa nekim bezazlenijim tegobama. Ukoliko primijeite neki od ovih znakova i ukoliko oni se nestaju nekoliko dana, bilo bi dobro da se javite ljekaru:

Da li je s vašim bubrezima sve u redu? Donosimo pet znakova koje ne biste smjeli ignorirati:

Krv u mokraći:

Ovo je, kaže, Kaouk, najčešći simptom uznapredovalog RCC-a. Naime tijekom rane faze bolesti nema nikakvih simptoma. Iako urin obično promijeni boju, ako je došlo do krvarenja, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom i prisustvo krvi se može vidjeti samo mikroskopskom hematurijom, odnosno laboratorijskim nalazima. Bez obzira da li imate bolove ili ne, ako primijetite krv u mokraći, odite kod liječnika.

Bol u leđima i sa strane:

Bol ili pritisak u leđima ili sa strane, također može biti znak, govori doktor. Dodaje da se i ovaj simptom manifestira tek kad je bolest već dosta uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak tek kad, zbog bolova, odu na CT ili na magnetsku. No, u većini slučajeva, naglašava doktor, bol je nastala zbog nekog drugog problema, a otkriće raka bubrega je slučajna.

Hronični umor:

Iscrpljenost i kronični umor su, prema American Cancer Society, povezani s rakom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Upravo zbog toga što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničariti. Ako kronični umor ne prolazi, posjetite liječnika.

Gubitak kilograma:

Bubrezi imaju važnu ulogu u probavi i metabolizmu i ako ne funkcioniraju, može doći do gubitka kilograma i apetita. Ovaj simptom, naglašava Kaouk, nije specifičan za rak bubrega, te ga i autoimune bolesti također mogu uzrokovati. Razgovarajte s liječnikom.

Krv nije dobra:

Karcinom bubrega može dovesti do anemije i nejednakosti elektrolita i kalcija, objašnjava doktor.

– Naravno, ovo ne znači da odmah imate rak. No, ako ste anemični, prekontrolirajte i zdravlje svojih bubrega – savjetuje. (novi.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *