VEČERAS SKUHAJTE BANANU I TEČNOST POPIJTE PRIJE SPAVANJA: Dodajte samo 1 začin – dejstvo je nevjerovatno!

ZDRAVLJE

Da li imate ideju šta će se desiti u vašem tijelu ako skuvate bananu sa cimetom i popijete ovu tečnost uveče, prije spavanja?

Malo poznat recept je odličan lijek za mnoge probleme, posebno za nedostatak vitamina i nervozu. Njegova tajna je u tome što banana sadrži veliku količinu magnezijuma koji blagotvorno djeluje na nervni sistem: opušta, eliminiše stres i poboljšava san.

Banana nije samo izvor energije, već i rizmica brojnih hranljivih materija, kao što je kalijum koji je važan za tonus mišića, pa čak i srčanog. Još jedan mineral, fosfor, pomoći će tijelu da lakše svari ugljene hidrate.

 

Drugi, ne manje važan sastojak ovog koktela je cimet. Sposoban je da smanji nivo šećera i holesterola u krvi, pa tako smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, neke studije su pokazale da cimet može da djeluje antiseptično na tijelo i normalizuje hormone (posebno korisno za žene).

 

Naučnici su izdvojili stanja kod kojih je ovaj napitak blagotvoran:

* artritisa;

* migrena i glavobolje različitog porijekla;

* ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta;

* prisustva patogenih bakterija.

Kako napraviti ovaj napitak?

Sastojci:

1 zrela banana

1-1,5 kašičica cimeta

2-2,5 l vode

Priprema:

Ukloniti koru banani. Zagrijati vodu da proključa, pa dodati bananu i cimet.Smanjiti temperaturu, pa kuhati oko 10 minuta. Ocijediti i piti toplo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *