OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI BUREK NA SVIJETU- Bosanka odlučila da otkrije neke trikove oko pravljenja bureka, tako da će vam na kraju svi zavidjeti- CAKA JE U JEDNOJ STVARI (SAVJET)

RECEPTI ZANIMLJIVOSTI

Prije nego li počnete da pravite najbolji burek na svijetu, za kore vam je potrebno oko pola kilograma glatkog brašna. Svoj način spravljanja bureka je odlučila da podijeli sa svima Bosanka Ferida, koja je u brašno dodala malo soli, zatim pola decilitra ulja, te vode koliko je potrebno za tu količinu brašna. Voda treba da bude mlaka, a tijesto na kraju mora da bude mekano, jer nakon toga ide najteži dio posla, što je mnogim domaćicama noćna mora, a to je razvlačenje kore iliti jufke

Zna se veoma često desiti da tijesto puca prilikom razvlačenja,a Ferida je dala par savjeta kako da se to izbjegne, a jedan od najvažnijih je da voda nikako ne smije da bude prehladna. Kore za burek ili bilo koju pitu se moraju razvlačiti na velikoj površini na kojoj mora biti stolnjak ili čaršaf. Tijesto se nakon toga namaže uljem t se ostavi da malo odstoji, a za to vrijeme vi pravite nadjev za pitu.

“Burek je od mesa, a pite su od krompira, sira, zelja i slično tome. Imamo i miješani burek s krompirom i mesom, ali burek je kralj svih pita”, kaže Ferida. Za ovaj puta ferida je odlučila da nas malo bolje upozna sa kraljem svih pita, sa burekom, koji se pravi od mješavine junećeg mesa, soli, bibera i naravno luka. Nakon deset minuta, pošto ste napravili nadjev, krećete sa razvlačenjem jufki. Ferida ima mnogo iskustva, pa su njeni pokreti u tom poslu savršeni, i to ne treba da vas pokoleba ako u samom početku budete i malo nespretni. Ferida je sigurna da sve žene, ali i muškarci nakon nekoliko pokušaja sve ovo mogu da savladaju. Veoma važno je da se jufke razvlače u prostoriji koja ima idealnu sobnu temperaturu.

Nakon što se jufke razviju na stolu, prvo se odrežu rubovi jufke, a onda se lakano na kore stavlja nadjev, jufka se zatim rola preko nadjeva, oblikuje u zvrk i takva stavlja na tepsiju, i nakon toga, pita je sprema za pećnicu. Pecite je oko pola sata do 35 minuta na temperaturi od 220 250 stepeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *