IZGREBALI STE DRVENI NAMJEŠTAJ? NE TREBA VAM MAJSTOR: Uz ovaj trik sve ogrebotine će nestati I BIĆE KAO DA STE GA TEK POSTAVILI – sastojke imate u kuhinji

ZANIMLJIVOSTI

Ogrebotine na drvenom namještaju, podu ili vratima su rasprostranjena pojava, sa kojom se suočavaju u skoro svakoj kući. U većini slučajeva ogrebotine se mogu odstraniti uz pomoć sredstava  koje posjeduje svako domaćinstvo.

Naravno, teško se možemo u potpunosti osloboditi većih ogrebotina, ali načiniti ih manje vidljivim je prilično jednostavno.

 Evo nekoliko korisnih metoda za uklanjanje ogrebotina sa drvenog namještaja:

 1. Koristimo orahe

Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rješenje za postojeće ogrebotine na drvenom namještaju i podu.

Orah treba očistiti i utrljati ga na oštećena mjesta. Nema potrebe da pritiskate jako, prilikom utrljavanja, glavni zadatak – popuniti trag ogrebotine uljima koje sadrži orah. Nakon sušenja, ogrebotine će postati malo primjetne.

 namjestajj
2. Mješavina maslinovog ulja i sirćeta

Ova mješavina se lako priprema u kućnim uslovima. Biće potrebno 1/4 šolje 9%-og alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pripremljenim rastvorom treba prebrisati deo sa ogrebotinama, i na suvo obrisati čistom krpom.

namjestajjj

3. Bojimo ogrebotine jodom

Ako je namještaj tamne boje, najlakši i najbrži način – premazati ogrebotine povidon jodom. U zavisnosti od veličine ogrebotina, treba uzeti štapić za uši ili staru četkicu za zube, umočiti u jod i tretirati oštećenu površinu.

4. Majonez

Ako na drvenoj površini postoje ne samo ogrebotine, već i manje pukotine, dobro je koristiti majonez. Popuniti majonezom pukotine, skloniti višak i sačekati par dana.

Zbog činjenice da je ovaj proizvod bogat uljima i proteinima, drvo ce nabubriti, i pukotina će se zatvoriti sama od sebe. Nakon toga skloniti ostatke majoneza koje se nisu upili, i ispolirati površinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *