MIRA FURLAN JE BOLOVALA OD VIRUSA ZAPADNOG NILA: Evo šta je virus ZAPADNOG NILA i kako se prenosi!

ZDRAVLJE

Glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini.

Kako saznaje Večernji.hr od izvora bliskih porodici, glumica je već duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac.

 

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa.

Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju.

Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus, razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama, objašnjeno je na stranicama HZJZ-a.

Na sezonsku pojavnost i kretanje ove bolesti na nekom području odnosno na epidemiološku situaciju utječu brojni čimbenici: brojnost i aktivnost vektora uzročnika bolesti ovisno o okolišnim i klimatološkim prilikama.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u približno 70 – 80 posto slučajeva). U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.).

Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica. Da bi se smanjio rizik od infekcije VZN-om, važno je provoditi mjere suzbijanja komaraca i njihovih legla, zbog čega podsjećamo na važnost osobne zaštite. Pored mjera suzbijanja komaraca, neophodno je da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca.

Radi osobne zaštite od uboda komaraca preporučuje se da:

– zaštitite prozore i vrata mrežama protiv insekata
– upotrebljavate sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente (prema uputama proizvođača)
– na području s mnogo komaraca nosite svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica
– boravite u klimatiziranim prostorima kad je to moguće.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *