MOŽE BITI KOBNO! OVO SU PRVI SIMPTOMI KRVNOG UGRUŠKA: Nikad ne ignorišite OVE PROMJENE NA TIJELU, ako ih primijetite javite se ljekaru

ZDRAVLJE

Da li ste se ikada posjekli na papir ili prlikom brijanja? Kada se to dogodi, krvni ugrušak reguliše zaustavljanje krvi, kako ne bi došlo do većeg krvarenja. Brzo zaustavi krvarenje, i nakon toga se obično ubrzo raspadne. Međutim, ponekad stvari mogu poći po zlu.

Kada se krvni ugrušci ne raspadnu, mogu biti opasni i dovesti do ozbiljnih medicinskih komplikacija. Nastaju u krvnim sudovima, u bilo kom djelu vašeg tijela. Velika je verovatnoća da će pogoditi nogu, posebno ukoliko dugo sedite.

Ukoliko ugrušak nastane u arterijama, koje nose kiseonik iz krvi vašeg srca do svih ćelija vašeg tijela, može doći do ozbiljnih problema. Sprječavanje da kiseonik dođe do srca, pluća ili mozga, može Vas dovesti u opasnost od srčanog udara ili šloga. Takođe, ugrušak bi mogao da se stvori i u venama koje nose krv nazad u Vaše srce. Kada dođe do toga, simptomi se pojavljuju postepeno, ali ih ne treba olako shvatiti jer mogu biti opasni.

Ako naučite da prepoznate simptome upozorenja na postojanje krvnog ugruška, znaćete kada je pravo vrijeme da se obratite lekaru i ne dovedete svoj život u opasnost.

Ruke i noge

Kada se krvni ugrušak formira u jednoj od dubokih vena u ruci ili nozi, ispod površinskog sloja kože, to bi moglo izazvati trombozu dubokih vena. To je opasno, jer ugrušak može doći do srca ili pluća. Šansa da dobijete trombozu je mnogo veća, ukoliko se dugo niste kretali (to može biti nakon neke hirurške intervencije). Odmah potražite ljekarsku pomoć ako primetite neke od ovih simptoma:

Otok. Može se pojaviti tačno na mjestu formiranja krvnog ugruška, ili može doći do oticanja cijele noge ili ruke.

Promjena boje. Možda ćete primijetiti da Vam ruka ili noga postaju crvenkaste ili plavičaste boje, javlja se svrab ili toplina u predjelu natekline.

Bol. Kod povećanja ugruška, može doći do njegovog povređivanja. Intenzitet bola može varirati od tupog do intenzivnog bola.

Poteškoće sa disanjem. Ako se to dogodi, to bi moglo značiti da Vam se ugrušak preselio sa ruke ili noge u Vaša pluća.
Kašalj
Iskašljavanje krvi
Bol u grudima
Vrtoglavica
Ukoliko osjetite bilo koji od ovih simptoma, pozovite hitnu pomoć ili idite do prve zdravstvene ustanove.

Srce

Krvni ugrušak koji se formira u ili oko Vašeg srca, može izazvati srčani udar. Obratite pažnju na ove simptome:

Jaki bolovi u grudima i ruci
Znojenje
Poteškoće sa disanjem

Pluća

Kada se krvni ugrušak iz dubokih vena u ruci ili nozi odvoji i krene ka plućima, dolazi do plućne embolije. Ovo je izuzetno opasno stanje. Odmah potražite ljekarsku pomoć ako:

Imate problema sa disanjem
Osjetite bol u grudima
Počnete da kašljete
Počnete da se znojite
Vrti Vam se u glavi

Mozak

Krvni ugrušci u mozgu mogu biti uzrokovani masnim naslagama u zidovima krvnih žila, koje dovode krv u mozak. Ponekad se mogu formirati kao posljedica udarca i potresa mozga. U drugom slučaju, ugrušak koji je potekao iz nekog drugog dijela tijela, može ući u Vaš krvotok i tako doći do mozga, što za posljedicu može imati moždani udar. Pazite na ove simptome:

Problemi sa vidom ili govorom
Opšti osjećaj slabosti

Trbuh

U venama se mogu stvoriti krvni ugrušci koji ispuštaju krv iz crijeva. Mogu biti uzrokovani divertikulitisom, bolestima jetre, ili čak kontraceptivnim pilulama. Ako imate neke od sljedećih problema, obratite se svom ljekaru:

Mučnina ili povraćanje
Jaki bolovi u stomaku, koji se mogu pogoršati nakon jela
Dijareja
Krvava stolica
Osjećaj nadutosti

Bubrezi

Krvni ugrušak u bubregu može izazvati sprečavanje izbacivanja štetnih materija iz organizma. To može izazvati visok krvni pritisak ili čak otkazivanje bubrega. Ovo je opasno, pa pripazite na ove simptome:

Bol u trbuhu, nogama ili bedrima
Krv u mokraći
Groznicu
Mučninu ili povraćanje
Iznenadno oticanje nogu
Poteškoće sa disanjem

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *