Sve više zemalja u svijetu uvodi Covid pasoše: KOJI SU USLOVI ZA NJIHOVO DOBIJANJE

ZANIMLJIVOSTI

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša već i negativan test

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša već i negativan test, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i navodi da će ti “pasoši” vjerovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše.
Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja kovid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avioprevoznici širom svijeta, Seničić očekuje da će dobijanje kovid pasoša biti moguće i na osnovu PCR testa, serološkog, brzog testa…

Ocenjuje da bi uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personaslizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u QR kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.

Ideja potekla od IATA-e

Seničić podseća da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, kako bi avioprevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno “Travel pas”, mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahtjeve određene države za ulazak.

Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi kovid pasoša biti donijeta na svjetskom nivou, a koju će pokrenuti avioprevoznici i razvijene zemlje svijeta, a prije svega Severna Amerika i EU.

– Putnici koji budu željeli da putuju na ove destinacije bi morali da posjeduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi – navodi on.

Podsjeća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji.

Kovid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avioprevoznici su već najavili uvođenje kovid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primjer australijska aviokompanija Kvantas.

Novi.ba/Tanjug

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *