SVE ŠTO BI TREBALI ZNATI O MELANOMU: Evo gdje se najčešće pojavi kod žena, a gdje kod muškaraca

ZDRAVLJE

Ljekari naglašavaju da treba pratiti sve promjene na koži, posebno na mladežima. Sunčanje se ne preporučuje, posebno ne bez zaštite, jer to poveća rizik od nastanka karcinoma.

Znate li šta pokreće zloćudne promjene?

madez2

Većina mladeža je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da se jedan od 100.000 pretvara u melanom. Evo šta sve može da pokrene zloćudne promjene na mladežima.

1. Pretjerano izlaganje kože ultraljubičastom zračenju

2. Povrede mladeža, čak i banalne

3. Opekotine i promrzline odnosno sve što nadražuje kožu.

aa

Melanom je jedan od najmalignijih tumora, koji može brzo da metastazira, zato je važno da se na vrijeme otkrije i ukloni. U 30 do 60 posto slučajeva melanom nastaje iz već postojećeg mladeža, ali može da se pojavi i na mjestima gdje mladeža nije bilo. Otkrivanje ovog oblika karcinoma je uglavnom jednostavno, jer se promjene mogu vidjeti golim okom.

Ispitajte sumnjive promjene

Normalan mladež ima pravilan oblik, pa je okrugao, ovalan ili duguljast. Njegove ivice su ravne, čistih obrisa, ujednačene boje, najčešće svijetlosmeđe. Ako primijetite da se neki od vaših mladeža povećava, da je u prečniku veći od šest milimetara, ili da mijenja boju, obavezno posjetite dermatologa. Posebno treba biti oprezan s mladežima koji imaju nepravilne i izreckane ivice, koji su crvenkasti, tamnokestenjasti ili crni.

madez1

Izbjegavajte solarijum

Naučnici su utvrdili da deset tretmana u solarijumu u toku jedne godine povećava rizik za nastanak raka kože za pet posto. Na svaku dozu UV zračenja iz solarijuma treba dodati i ukupnu godišnju dozu koju čovek svakodnevno prima od sunca, što dodatno uvećava mogućnost da dođe do malignih promjena na koži.

Bolja zaštita za svijetlu put

Osobe koje imaju genetsku predispoziciju za nastanak malignog melanoma, kao i one koje su u djetinjstvu više puta pregorjele na suncu, ne bi trebalo da se izlažu jakim sunčevim zracima, niti da idu u solarijum. Veliku šansu da obole od ovog zloćudnog tumora imaju osobe svijetle puti i one koje imaju dosta pjega i mladeža na koži.

Žene su podložnije ovoj bolesti i kod njih se melanom najčešće javlja na nogama. Kod muškaraca se kancerogene promene uglavnom javljaju na leđima.

madez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *