“NEĆEŠ VAKCINU – NEĆEŠ NI PREKO GRANICE” Ideja o kovid pasošima sve glasnija u svijetu, a evo šta to konkretno znači za nas i kako ćemo putovati

ZDRAVLJE

Informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test, i da li je primio vakcinu – sve ovo bi u budućnosti moglo da se nađe u vašim “kovid pasošima”.

Ova ideja uveliko se razrađuje u mnogim zemljama, a za nju se najviše zalažu turistički radnici i avio-kompanije koje se nadaju da bi u vrijeme pandemije mogla da im donese spas. Naravno, ništa protiv nemaju ni obični građani koji su uvjereni da bi tako u budućnosti mogli lakše da putuju na omiljene destinacije koje su im skoro godinu dana bile nedostupne.

Pojedine svjetske avio-kompanije već su najavile uvođenje “kovid pasoša” kao uslov za let u budućnosti. Tako je australijski “Kvantas” naveo da će vakcinacija protiv kovida biti obavezna za sve njene međunarodne putnike, ali se razmatra uvođenje istog uslova i na domaćim letovima.

– Turizam i saobraćaj su na globalnom planu u izuzetno teškoj situaciji, te je potpuno normalno da se fokus stavlja na mogućnost rada jer je to jedini način da se opstane – kaže za “Blic” direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

– U tom kontekstu razumem ovakvu inicijativu. S jedne strane, ona je logična i omogućila bi, vjerovatno, nesmetano putovanje, ali s druge strane može biti i ograničavajući faktor uzimajući u obzir nepoznanice po pitanju vakcina i dio stanovništva koji ima negativan stav po tom pitanju – ističe Seničić.

Kako kaže, ukoliko se ovakav princip utvrdi kao model poslovanja, to može da doprinese povećanju turističkih putovanja.

Kako će funkcionisati kovid pasoši

O načinu funkcionisanja zasad postoji više opcija, a najrealnija je aplikacija koja bi bila povezana sa zdravstvenim sistemima i funkcionisala putem skeniranja koda koji bi sadržao podatke o putniku – rezultate testiranja ili potvrde o vakcinisanju, kao i planove za putovanje.

– Imajući u vidu da se razvojem tehnologije, samo čekiranje svodi na jednostavan proces koji je dostupan svima i izuzetno jednostavan, i u slučaju uvođenja “kovid pasoša” verujem da bi proces bio jako jednostavan s unošenjem osnovnih podataka koje je moguće spakovati i u QR kod uz, naravno, neki sertifikat o primljenoj vakcini, jer pretpostavljam da bi taj podatak bio jedan od najvažnijih – objašnjava Seničić.

O tome kako ćemo putovati u 2021. godini, naš sagovornik ističe da je to najveća nepoznanica i najveća prepreka za planove kako samih turističkih radnika tako i putnika.

– Situacija se mijenja iz dana u dan, kao i okolnosti koje utiču na samo putovanje. Jako je teško predvideti, ali možemo pretpostaviti da svakako neće biti povratka na staro, prije pandemije. Dakle, treba očekivati da postoje protokoli za ulazak u određene zemlje, da bezbednost u samim objektima bude na daleko većem nivou, kao i ponašanje putnika – navodi Seničić.

Zato, kako kaže, “kovid pasoši” bi mogli veoma brzo da postanu realnost.

– Za to je neophodno da se usaglase protokoli koji će precizirati sve detalje samih pasoša, ali i njihovo prihvatanje od strane zemalja, a za to je svakako potrebno određeno vrijeme za usaglašavanje – zaključuje Seničić.

Prevoz, utakmice, koncerti

U Velikoj Britaniji svi vakcinisani dobijaju karticu, koja još nema nikakvu zakonsku vrednost niti omogućava veću slobodu u vezi s putovanjima i drugim aktivnostima. Radi se o podsjetniku u kome se nalazi ime i prezime, kod i datum vakcinacije, kao i kada je potrebno primiti drugu dozu.

Najdalje je otišla Francuska, gde se u skupštini našao zakon po kojem bi samo vakcinisani mogli da koriste javni prevoz, idu na utakmice, u restorane, na koncerte. Njegovo usvajanje je, ipak, barem privremeno odloženo.

“Travel pas” za avio-prevoz

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je “Travel pas”, mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak.

“Travel pas” čuva kriptovane podatke, uključujući rezultate testa ili vakcinacije na mobilnom uređaju putnika, dok putnik kontroliše koje će informacije sa svog telefona deliti sa avio-kompanijama i vlastima. On bi trebalo da počne da se koristi početkom 2021.

U Grčku barem sa PCR testom

Miloš Jovović, vlasnik turističke agencije “Travelland”, akcenat stavlja na postizanju dogovora sa Grčkom.

– Želimo da ispoštujemo putnike i zato nam je pod hitno potreban neki bilateralan sporazum, možda nalik Kipru, jer je zaista čudno da sada ne možemo u Grčku, a mogli smo sa da putujemo s vizama čak i tokom sankcija. Realno nam najveći problem pravi to što ne možemo da pravimo ni ugovore za sljedeće ljeto. Nadamo se da će makar biti omogućena putovanja uz precizno definisane uslove, poput obaveznog PCR testa i slično – kaže Jovović.

Novi.ba/Blic.rs

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *