ISPRAVKA: Nema dokaza da hren popravlja pamćenje za 80% Topi Masnoće nit Poboljšava Vid I Sluh

ZANIMLJIVOSTI

Ovom prilikom objavljujemo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, portal zdravljeiwellness.info objavio je tvrdnju da hren popravlja pamćenje za 80 posto, topi masnoće i poboljšava vid i sluh.

Međutim, kako raskrinkavanje.ba piše u svojoj analizi, ne postoji za takvo što dokazi.

Šta su činjenice?
Hren je višegodišnja biljka čiji se korijen koristi u prehrani. Korijen ove biljke je, takođe, imao primjene u tradicionalnoj medicini. Hren je, navodi se na stranici Healthline, niskokalorična namirnica koja sadrži i male količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i drugih nutrijenata. Pored toga, hren sadrži i vitamine C i B1. Neke studije pokazale su određena antibakterijska svojstva ove namirnice, ali je potrebno još istraživanja kako bi se donijeli definitivni zaključci, navodi se na stranici Very Well Health.

Poboljšava li smjesa s hrenom pamćenje?
Pamćenje podrazumijeva sposobnost pojedinca/ke da se prisjeti određenih informacija. Postoje različite vrste pamćenja, a različiti mogu biti i uzroci njegovog slabljenja. Dodatno, slabljenje pamćenja može imati različite stepene ozbiljnosti. Postoje načini na koje se pamćenje može poboljšati te se može tretirati njegov gubitak. Ovi načini mogu uključivati promjene u ponašanju i životnim navikama, kao i određene lijekove.

Ne postoje kredibilni izvori koji bi potvrdili da je pripravak od navedenih sastojaka ikada ispitivan u svrhe poboljšanja pamćenja. Neki od sastojaka, pak, jesu pokazali umjerenu korist za pamćenje. Određene studije su u nekoj mjeri povezale hren, to jeste neke njegove komponente, sa uticajem na demenciju. Međutim, ne postoje naučni dokazi za tvrdnju da hren “popravlja pamćenje za 80%”. Slično je i sa medom, cimetom i đumbirom. Postoje studije koje su pokazale da ove namirnice imaju uticaj na pamćenje. Ipak, nijedna od njih ne “popravlja pamćenje za 80%” .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *