SNIŽAVA HOLESTEROL, ČUVA SRCE I “PUMPA” MIŠIĆE: Napitak gotov za 5 sekundi, a prava je BOMBA za zdravlje

ZANIMLJIVOSTI

Namirnica koja je dostupna na svakom koraku, najviše se koristi ja povećanje mišićne mase! Sada je otkriveno i da je surutka dobra za holesterol.

Visok holesterol doktori nazivaju i tihim ubicom, jer se često simptomi otkriju tek kada je uzrokovao neku ozbiljnu bolest, posebno one povezane sa srcem i krvim sudovima. Povišen holesterol stvara naslage na zidovima krvnih sudova i sprječava dotok krvi u vitalne organe, usljed čega se javljaju teška stanja poput sčanog ili moždanog udara.

Osim lijekova za ovaj problem, a koje može da vam prepiše samo doktor, postoje i neki narodni preparati koji mogu da pomignu regulaciju holesterola. Jedan od njih je surutka, otkrila je nedavna studija.

Konzumiranje proteina surutke može da pomogne da se snizi nivo lošeg holesterola i poveća dobar, i na taj način se zaštiti srce. Inače suritka, se najčešće koristi za povećanje mišićne mase, a prodaje se u obliku praha koji se pomeša sa vodom. Isti ovakav napitak će pomoći i da snizite holesterol u krvi, kažu ljekari. 

Dovoljno je samo tri grama ovog praha dnevno, razmućenog u vodi. 

Osim toga, savjetuju i promjenu ishrane, da se više jede hrana bogata rastvorljivim dijetalnim vlaknima.  Studija navodi i da treba povećati količinu voća i povrća, uvesti ovsenu kašeu, kao i zamijeniti “običnu”  tjesteninu integralnim žitaricama.

Ne zaboravite i fizičku aktivnost – prije svega aerobne vježbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *