Pojedi KAŠIČICU ovog ZAČINA svakog DANA, sprečava NADUTOST, pun je VITAMINA C i odličan za VARENJE!

ZANIMLJIVOSTI

Komorač je mediteranska višegodišnja biljka iz porodice peršuna i vekovima je u upotrebi kako u kulinarskim đakonijama, tako i u medicinske svrhe. Raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja.

Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvetova i semena i svi delovi su jestivi. Ona je jedna od četiri biljke koja daruje jestivu začinsku biljku i začinsko seme (ostale su korijander, mirođija i grčko seme). Seme komorača spada u grupu začina koji hlade. Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Komorač vam može pomoći ako imate problema sa varenjem, nadimanjem i grčevima u stomaku koje zaustavlja. Zbog ovih svojstava, napitak od komorača je veoma efikasan u navedenim situacijama.

Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve. Možete ga koristiti i kao toplu oblogu kod bolne ušne duplje ili u slučaju jačih stomačnih bolova. Posle porođaja se preporučuje porodiljama jer čaj od komorača podstiče laktaciju. Trudnicama se ne preporučuje.

Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 zacina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha. Ova mešavina daje specifičan pečat kineskoj kuhinji i jedna je od njenih glavnih i unikatnih odlika. Recepti za mešavinu pet začina razlikuju se samo po količini sastojaka.

U zavisnosti od toga koji sastojak prevagne nad ostalima u količini, dobija se ukus ove mešavine. Naučite kako da je sami spremite i začinite svoja jela kao profesionalni kineski kuvari.

Sastojci:

-2 zvezdasta anisa
-1 šipka cimeta
-2 kašičice semena komorača
-7 karanfilića
-1 kašičica sečuanskog bibera ili đumbira

Priprema: Sameljite sve sastojke. Izmešajte ih ravnomerno u jednoj posudi i prespite u posudu koja može hermetički da se zatvori. srbijadanas.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *