PRODISAT ĆETE PUNIM PLUĆIMA: Ovako se priprema čuveni sirup od borovih iglica!

ZANIMLJIVOSTI

Ukoliko i vi želite napraviti prirodni bakin sirup koji je izuzetno zdrav, predlažemo vam da probate ovaj izvrsni recept od borovih iglica.

Recept je veoma jednostavno napraviti, a sve potrebne sastojke ćete ubrzo imati na dohvat ruke.

Ovaj sirup se može koristiti u prevenciji i liječenju bronhitisa, upale pluća, bronhijalne astme, kašlja, upale grla, prehlada i promuklosti kao i svih ostalih problema sa disajnim putevima i bronhijalnim alergijama.

Borove iglice i njihov sok koji ćete dobiti ovim putem godinama se koriste za jačanje imunog sistema, opšteg stanja organizma i poboljšanje apetita.

Najbolje je da eliskir napravite i pripremite unaprijed te koristite kada vam zatreba za neke od navedenih problema.

Od sastojaka će nam biti potrebno:

  • mlade i zdrave borove iglice, pupoljci i manje grančice
  • vodka
  • domaći med
  • nekoliko limuna

A sirup se sprema na ovaj način:

Potrebno je da naberete mlade borove iglice sa čistog drveta. Naberite jednu kesu mladih i zdravih iglica, pupoljaka, kao i tankih grančica.

Iglice properite u vodi i ostavite ih da se osuše.

Borove iglice isjecite ili izlomite na što sitnije dijelove. Uzmite staklenu teglu od 2 ili 3 litra i napunite je borovim sastojcima.

Između dodajte kriške limuna sa korom. Zatim u teglu uspite jako alkoholno piće.

Teglu ispunite alkoholom do tri četvrtine zapremine. U ostatak tegle uspite domaći med.

Kada uspete sve sastojke teglu dobro protresite da se sastojci izmješaju i sjedine.

Savjet koji dobro dođe:

Smjesa treba odstojati 40 dana kako bi bor pustio sve ljekovite sastojke pod dejstvom alkohola, meda i limuna. Teglu povremeno promućkajte. Nakon stajanja smjesu procjedite a dobijeni eliksir naspite u staklne tamne boce.

Napitak možete konzumirati preventivno ili kada se pojavi neki od navedenih problema sa disajnim putevima ili kašljem. Možete uzimati tri puta po jednu supenu kašiku na prazan stomak u toku dana ili čak i više prema potrebi.

Ako nemate tegobe možete uzimati po jednu supenu kašiku eliksira pred spavanje.

Drugi recept za sirup, a u ovaj ne ide alkohol:

Sirup od borovih iglica se u našim krajevima često pravi tako što se u teglu postavlja red borovih iglica, red šećera i tako do vrha tegle.

Nakon toga tegla se poklopi folijom i ostavi na toplo i sunčano mjesto par sedmica da se šećer potpuno istopi i preuzme sokove iz borovih iglica. Nakon toga se smjesa procjedi.

Ukoliko ne želite konzumirati alkohol možete koristiti ovaj recept, jedina mana mu je to što u njega ide šećer, ali je takođe veoma zdrav.

Napitak ima prijatan i osvježavajući okus. Kao zamjenu za ovaj recepet za tegobe disajnih puteva možete spremiti i čaj od mladih borovih iglica.

Očistite i vi svoja pluća sa ovim moćnim sirupom iz prirode!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *