SAČUVAJTE SVOJE ZUBE: OD OVIH NAMIRNICA POSTAJU ŽUTI!

ZANIMLJIVOSTI

Iako su prijateljice vašeg tijela i linije, neke namirnice koje koristimo gotovo svakodnevno, vaši zubi nikako ne vole. Želite li imati blistav osmijeh, nakon ovih 10 namirnica ne zaboravite oprati zube.

1. Vino – Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima.

2. Kafa – Ne postoji tamniji na pitak od kave i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.

3. Balzamiko sirće – Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje.

4. Curry – Začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih poslje jela treba čim prije oprati.

5. Umak od paradaiza – Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

6. Bobičasto voće – Iako ga vaše tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizli zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu.

7. Gazirana pića – Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti.

8. Umak od soje – Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtivjeka uživa cijela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja šteti caklini zuba.

9. Cvekla – Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostati će tokom rezanja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima.

10. Čaj – Čajevi su se tokom historije koristili za bojenje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube. hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *