OBRATITE PAŽNJU! KAFA PRIJE DORUČKA NIJE DOBRA ZA VAŠE ZDRAVLJE!

ZANIMLJIVOSTI

Loše ste spavali i probudili ste se umorni. Naravno, prva stvar koju radite je da se nekako doteturate do kuhinje i spremite svoju prvu jutarnju kafu, koja će vas propisno razbuditi.

Nova studija Univerziteta u Batu, međutim, otkrila je da to možda i nije toliko dobra ideja. Naime, zaključak istraživača koji su radili na ovoj studiji je da konzumiranje kafe prije doručka smanjuje adekvatnu reakciju organizma na povišen nivo šećera u krvi, zbog čega oni preporučuju da se kafa pije poslije, a ne prije doručka.

U ovoj naučnoj studiji učestvovalo je 29 zdravih odraslih ljudi, koji su bili subjekti tri različita eksperimenta, između kojih je prošlo bar nedelju dana. U prvom od njih, dobrovoljci su zamoljeni da spavaju od 11 uveče do 7 ujutru, a kada ustanu da konzumiraju šećerni napitak sa istim brojem kalorija kao tipičan doručak. U drugom eksperimentu, istraživači su ih budili na svakih sat vremena usred noći i zahtijevali su od njih da im odgovore na poruku. I u ovom slučaju, dobrovoljci su dobili zadatak da po ustajanju popiju šećerni napitak. Treći eksperiment je bio sličan drugom, s tim da su njegovi učesnici morali da popiju kafu prije konzumiranja šećernog napitka.

Kada su analizirali rezultate ova tri eksperimenta, istraživači su došli do zaključka da jedna neispavana noć sama po sebi ne ometa funkcionisanje organizma i njegovu reakciju na povišen nivo šećera u krvi. To, međutim, ne važi u slučaju kada ljudi piju svoju jutarnju kafu prije doručka. Reakcija organizma na povišen nivo šećera u krvi tada kasni, što svakako nije dobro za nas, posebno ako smo imali doručak bogat ugljenim hidratima.

Poruka ove studije je jasna: Suzdržite se od kafe prije doručka. Jednako će vam prijati i jedna šoljica ovog toplog napitka nakon što ste već jeli, a time sigurno nećete narušiti svoje zdravlje. hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *