Doktori objasnili zašto trčimo do toaleta nakon kafe!

ZANIMLJIVOSTI

Razna istraživanja već dugo pokazuju da kofein u kafi stimuliše mozak, ali ima i nešto u kafi zbog čega provodimo sate u toaletu. Kafa je izvrstan diuretik, jer pomaže u izbacivanju vode iz tijela. Takođe se može označiti kao vrsta laksativa, jer postiče izbacivanje stolice.

Iako su brojna istraživanja pokušala objasniti učinak šoljice kafe na naša crijeva, naučnici planiraju detaljnije riješiti zašto je to tako. Kafa utiče na epitelno tkivo želuca, pa oslobađa gastrin, hormon koji se stvara unutar želuca, i ubrzava aktivnosti u debelom crijevu.

Šoljica čiste crne kafe u praznom želudcu podstičke stvaranje želučane kiseline što posebno negoduje ljudima sa gastritisom,pišu Nezavisne Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela i smetnje kod probave.

A proteine koje ne uspijete probaviti, izazivaju nadutost, žgaravicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog crijeva. Stoga stručnjaci preporučuju da prije kafe pojedete barem krišku hljeba.

Ako već ne možete jesti tako rano, barem je razblažite mlijekom, savetuje Healthyfoodteam, prenosi ddl.rs. haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *