Moćni čistači: Ove namirnice održavaju dobro zdravlje jetre, a jedna će vas vjerovatno iznenaditi!

ZANIMLJIVOSTI

Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne tvari, čisti krv i prerađuje hranjive tvari i lijekove kako bi ih tijelo moglo koristiti.

Međutim, ako se ne pazite, vaša jetra se može razboljeti. Na tržištu postoji mnogo proizvoda za detoksikaciju jetre, ali ne postoji stvarni detoks, jer ona radi sve vrijeme. Uostalom, ne postoje ni naučni podaci koji podržavaju djelotvornost ovih proizvoda, od kojih neki mogu biti čak i opasni. Ipak, o zdravlju jetre morate brinuti pa ako detoksikacija ne pomaže, postavlja se pitanje šta učiniti? Jedostavno rečeno, liječite je hranom. Zdrava prehrana najbolji je poklon koji možete dati jetri. Ove namirnice konzumirajte ako želite zdravu i čistu jetru.

Kafa i čaj:

Dokazano je da kafa štiti jetru od bolesti, čak i ako već imate problema s ovim organom. Kafa smanjuje rizik od ciroze i raka. Istraživači smatraju da je to zbog toga što kafa ima mogućnost sprečavanja nakupljanja masnoća. Da bi vaša jetra imala koristi od konzumacije kafe, morate je piti makar tri puta dnevno. Takođe, neke studije su pokazale da konzumacija zelenog čaja poboljšava zdravlje jetre, ali za djelotvornost ćete morati popiti bar pet-deset šoljica zelenog čaja dnevno.

Borovnice i brusnice:

Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanata nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju različite boje, ovi antioksidanti povezani su s nekoliko blagodati zdravlja jetre. Konzumacija borovnica i brusnica dnevno tokom tri-četiri sedmice pokazala je da štiti jetru.

Grožđe:

Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovatno ste čuli za resveratrol, koji pomaže jetri smanjujući upalu i štiti je od oštećenja slobodnih radikala. Smatra se da redovna konzumacija grožđa takođe smanjuje rizik za razvoj raka.

Sok od cvekle:

Cvekla ima izražen zemljani okus i zbog toga je vrlo malo ljudi koji je konzumiraju. Nju ili volite ili je prosto mrzite. No, treba da znate da cvekla sadrži antioksidanse koji su odlučni za smanjenje oksidativnih oštećenja. Ukoliko ne volite cveklu, neka bude dio vaših smoothieja. Pomiješajte je s borovnicama i brusnicama, koje su takođe dobre za jetru. cazin.net/hayat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *