Da biste spriječili rak, jedite tri namirnice: Ovako spremljene štite od bolesti i produžavaju život!

ZANIMLJIVOSTI

Da biste spriječili rak, jedite tri namirnice: Ovako spremljene štite od bolesti i produžavaju život!

Nutricionisti su složni u jednom: ove tri namirnice su apsolutno neophodne u ishrani kako bismo sprečili razvoj opasne bolesti.

Namirnice koje sadrže supstance koje mogu da moduliraju različite funkcije u telu i koje pomažu u održavanju normalnog zdravlja nazivaju se funkcionalnom hranom, a u nekim slučajevima i nutritivnim proizvodima. Funkcionalni proizvodi povoljno utiču na jednu ili više funkcija u organizmu, poboljšavaju zdravlje i blagostanje i smanjuju rizik od bolesti,piše Kurir.

Koji od funkcionalnih proizvoda imaju svojstva protiv raka?

Crni luk:

Luk sadrži veliku količinu enzima i glukokinina – jedinjenja koje, kao i insulin, smanjuje višak šećera u krvi, tako da je konzumacija luka izuzetno koristna za dijabetičare i pacijente sa rakom. Sa regulacijom glikemije, sekrecija insulina u pankreasu je normalizovana i kao rezultat toga, rast tumorskih ćelija je inhibiran.

Karakteristike luka:

-Ima efekat hemoterapije: luk inhibira rast i širenje tumorskih ćelija.

-Izaziva apoptozu, ili samoubisto ćelija raka.

-Ima anti-inflamatorni efekat, stvarajući neprijateljsko okruženje za tumore.

-Sprečava pojavu metastaza.

-Luk je antioksidans, podstiče uklanjanje slobodnih radikala.

-Stimuliše imuni sistem da uništi tumorske ćelije.

Od ostalih dobrobiti luk ima tedenciju da reguliše nivo holesterola u krvi, sprečava kardiovaskularne bolesti, osteoporozu i starenje ćelija.

Preporuka nutricionista je da se svaki dan jede luk u sirovom obliku, a ako imate stomačnih problema, jedite kuvan luk koji je takođe veoma zdrav!

Lek za sve bolesti! Pre pet hiljada godina je beli luk korišćen u medicinske svrhe.  Beli luk pripada istoj vrsti biljaka kao i crni luk, praziluk i vlašac.

Pored supstance koja ima moć da ubije ćelijie raka, beli luk sadrži i gvožđe, selen, cink, magnezijum, sumpor i kalcijum.

Ako povećate unos belog luka vi ćete smanjiti rizi od razvoja različitih vrsta raka: jednjaka, želuca, debelog creva, pankreasa, kože, pluća i dojke.

Žene koje svaki dan konzumiraju beli luk imaj 50 % manje šanse da dobiju rak od žena koje ne jedu beli luk. Konzumiranje dva čena belog luka dnevno, sprečava dobijanje raka bilo koje vrste.

Da biste sprečili neprijatan miris belog luka možete ga pomešati sa peršunom ili celerom, i sa time ćete još više unaprediti njegova magična svojstva izlečenja.

Njegova blagotvorna svojstva možete poboljšati i kuvanjem i naš predlog je da ga dodajete svakom slanom jelu.

Kupus:

Kada kažemo kupus mislimo i na brokoli, karfiol, prokelj, kelj, kao i na cveklu, repu i rotkvicu.

Ove supstance koje su sadržane isključivo u kupusnjačama su u stanju da spreče i leče rak, jer sprečavaju prekancerogene ćelije da postanu maligne, idukuju apoptozu nekih tumorskih ćelija i otežavaju pojavu novih krvnih sudova, zbog kojih tumor može napredovati.

Oni takođe stimulišu imuni sistem da eliminiše tumorske ćelije, povećavajući aktivnost prirodnih ćelija ubica za 50%.

Regulišu nivo estrogena koji cirkuliše u krvotoku, što je posebno korisno za prevenciju raka dojke. Ako se kupusnjače redovno jedu, sprečava se mogućnost pojave raka dojke.

Ove biljke ne samo da sprečavaju rak, nego mogu i da produže život obolelim od raka.

Da bi se postiglo blagotvorno dejstvo ovih biljaka preporučuje se konzumiranje kupusa tri puta nedeljno u vidu čorba, supa, salata ili glavnog jela.

Od svih kupusnjača najdelotvorniji je brokoli i on se preporučuje ženama u borbi protiv raka dojke.

Najbolje i najdelotvornije je da se brokoli obari na pari 10 minuta, pa da mu se doda beli luk, maslinovo ulje i sok od jednog limuna. Ovakva salata će prijati svakom organizmu. haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *