Čudesna namirnica: Senf uklanja grčeve, liječi opekotine, sprječava razvoj raka…

ZANIMLJIVOSTI

Čudesna namirnica: Senf uklanja grčeve, liječi opekotine, sprječava razvoj raka…

Senf se posljednjih godina sve više spominje u kontekstu prevencije raka.

Pored toga što je dobar za jelo, senf ima pozitivan učinak na naš organizam.

Evo na koje načine ga možete koristiti:

1. Uklanja grčeve

Pojava grčeva koja ne prestaje ni posle određenog vremena je zaista neugodna. Da biste uklonili grčeve može vam pomoći senf, jer on ima jaka protivupalna dejstva.

Uzmite jednu kašiku senfa i nanesite na noge ili stopala gdje vam se javljaju grčevi i dobro utrljajte. Međutim, ukoliko imate bolove u mišićima, onda uradite sljedeće: u kadu sipajte vodu pa u njoj razmutite nekoliko kašika senfa. Potopite vode oko 10 minuta tako, pa onda nanesite senf direktno na noge i trljajte 30 minuta.

2. Regenerator za kosu

U posudici pomiješajte 4 kašike senfa sa maslinovim uljem i utrljajte u korijen kose. Ostavite smjesu da djeluje cijelu noć, a sutradan operite kosu šamponom.

3. Opekotine

Ukoliko napravite opekotinu, mjesto gdje se nalazi odmah stavite pod mlaz vode i nakon toga nanesite senfa na nju. Ostavite neko vrijeme da djeluje.

4. Senf protiv migrena i tumora

Kod prehlade i glavobolje pomaže kupka za noge od brašna senfa (dve kašičice, 15-20 minuta). Pozitivno djelovanje senfa pritom se osjeća u cijelom tijelu, a kupka navodno rješava i probleme s nesanicom i depresijom, piše Aura.

Senf se posljednjih godina sve više spominje u kontekstu prevencije raka. Naučnici sa univerziteta Freiburg otkrili su da redovno konzumiranje senfa smanjuje rizik od nastanka tumora. Ispitanici su dnevno jeli 20 grama senfa, a njihova krv kasnije je u laboratoriju “bombardovanaa” kancerogenim materijama. Ispostavilo se da se krv ispitanika koji su redovno jeli senf bolje nosila s opasnim materijama od ispitanika koji senf nisu konzumirali na dnevnoj bazi. haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *