CIJELI ŽIVOT POGREŠNO PERETE VOĆE – OSTAJU OTROVI NA NJEMU: Imunolog ga čisti od pesticida i hemije uz pomoć 1 stvari!

ZANIMLJIVOSTI

CIJELI ŽIVOT POGREŠNO PERETE VOĆE – OSTAJU OTROVI NA NJEMU: Imunolog ga čisti od pesticida i hemije uz pomoć 1 stvari!

Prof. dr Kamenov objasnio metodu kojom skida hemikalije sa svježeg voća i povrća!

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, pričao je na Pinku o navikama koje razaraju imunitet, suplementima i vitaminima. Komentarisao je i pravilno pranje svježeg voća i povrća kako bi se uklonili pesticidi.

Količina vitamina koje unosimo u obliku suplemenata mora biti regulisana, rekao je on. Neće svakome biti potrebna ista doza a prevelike doze su štetne, ili ih tijelo jednostavno neće ni apsorbovati.

“To se može provjeriti, izdozirati, svi nivoi vitamina mogu biti iznivelisani, to nije neka velika mudrost. Kada je vitamin C u pitanju, on se izluči preko mokraće ali neke tablete možete da dajete koliko hoćete, a da neko ima manjak i dalje. Tu se budi sumnja u kvalitet tih proizvoda, gubi se jačina vitamina. Možete i vitaminom A ili D da se predozirate, ali su to daleko veće doze”, rekao je on.

Vitamin D je glavna tema zbog jačanja imuniteta, kao i njegova preporučena doza.

“Ovi koji se truju hranom, umorni su, imaju hronično narušeno zdravlje. Oni imaju trajno nisku dozu i ne uspijevaju suplementima da obezbijede ni minimum koji štiti organizam od patoloških stanja, sve to treba raščistiti uz konsultaciju s ljekarom. Sve može da bude štetno u prevelikoj količini, i voda i mlijeko, i hljeb i so, ali je to sve individualno i mora se kod pojedinca proceniti”, rekao je on.

Kada su dodaci ishrani koji nisu tablete u pitanju, prof. dr Kamenov savjetuje probiotike.

“Više puta sam pominjao, redovno savjetujem pacijentima probiotike. Važni su za jačanje digestivnog trakta, dobre bakterije pomažu imunitet”, rekao je on.

Mora se, ponovio je, izbaciti hrana koja nam smeta, za koju osjećamo da nam teško “pada”.

“Ako smeta mlijeko kada ga popijete, ako se nadimate, izbacite mlijeko. Ako vam smeta hljeb, promijenite hleb koji jedete ili ga zamijenite žitaricama i sjemenkama koje se vijekovima koriste. Mi smo se navikli na pšenicu, mnogi mogu i nju da jedu, ali ko ne može, neka ne jede”, kazao je on.

“Povrće i voće su prskani, ja savjetujem da se drže sat-dva u vodi sa sodom bikarbonom i dobro osuše potom. Hrana koja je prskana mora se dobro očistiti, moramo pokušati da maksimalno očistimo sve štetne supstance. Ima kadmijuma, olova, arsena, to sve dolazi od aerozagađenja a ne od ishrane, toga ima i u našem organizmu”, rekao je on. (novi.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *