OVO SU SKRIVENI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Evo koje osobe imaju najveći rizik od dijabetesa!

ZANIMLJIVOSTI

OVO SU SKRIVENI SIMPTOMI ŠEĆERNE BOLESTI: Evo koje osobe imaju najveći rizik od dijabetesa!

Šećerna bolest i dijabetes postala je jedna od najzastupljenijih oboljenja savremenog doba. Kako biste započeli proces liječenja i na vrijeme promijenili stil života koji bi mogao doprinijeti u prevenciju i liječenju bolesti, važno je da ne zanemarite simptome koje vam tijelo šalje.

Ovo su skriveni i najčešći znaci šećerne bolesti (dijabetesa):

-hronični umor
-smanjenje energije
-pojačana žeđ ili mokrenje
-naglo dobijanje na težini ili mršavljenje
-pojačana žeđ ili mokrenje
-neuobičajena glad
-zamućenje vida
-sporo zarastanje rana
-oštećenja na koži

Mogu se pojaviti i drugi, manje česti simptomi poput svraba i suhoće kože, neprijatan zadah, mučnina i bolovi u stomaku, gljivične infekcije…

Istraživanja širom svijeta pokazuju da, osim genetskog faktora, najveći rizik od dijabetesa tipa 2 imaju osobe koje dugo sjede, ne bave se fizičkomaktivnošću i hrane se nezdravo. Promjena načina života je od presudne važnosti u prevenciji šećerne bolesti, pa se preporučuje da usvojite zdravu i izbalansiranu ishranu i tri do pet puta sedmično imate fizičku aktivnost od najmanje 30 minuta.

Za smanjenje rizika preporučuje se izbjegavanje slatkih napitaka i ogrničenje alkohola, a umjesto toga možete piti vodu, kafu i čaj, ali bez ikakvih zaslađivača. Konzumiraje više svježeg povrća, posebno zelenog lisnatog, a konzumiranje voća ograničete na dvije porcije svežeg voća dnevno.

Najveći izazov su ugljenihidrati, pa se potrudite da konzumirate hljeb i tjestenine od žitarica od cijelog zrna. Preporuka je i da crveno meso zamijenite belim, a koristite isključivo nezasićene masnoće poput maslinovog ulja.

Ne morate skroz izbjegavati grickalice i slatkiše, samo izaberite zdraviju varijantu. Na primjer, umjesto čipsa jedite orašaste plodove, ali u ograničenoj mjeri. Umjesto visokokaloričnih kolača punih šećera, možete napraviti voćnu salatu.

Fizička aktivnost je neophodna za zdravlje cijelog organizmu, pa tako i za borbu protiv povišenog nivoa šećera u krvi. Ako niste u kondiciji, možete šetati, voziti bicikl, vježbati jogu za početnike ili pilates, piše “Sensa“. haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *