GINEKOLOG KONAČNO DAO ODGOVOR I NEĆE VAM SE SVIDJETI: Evo da li se žene smiju tuširati ZA VRIJEME MENSTRUACIJE! Share

ZANIMLJIVOSTI ZDRAVLJE

Gotovo svaka žena se barem jednom pitala smije li se okupati u moru ili rijeci za vrijeme mjesečnice. 

Mnoge žene nemaju sreće jer ih mjesečnica zatekne baš za vrijeme godišnjeg odmora kada se nalaze na obali.

Mnoge od njih tada propuštaju kupanje, iako to i nije opasno koliko neki misle. Samo kupanje ipak nije nikakav problem, ako se slijede određena pravila, piše portal She.hr. Dr. Maja Gudelj, specijalistica ginekologije u zagrebačkoj Poliklinici Ginecej, rekla je kako je vrijeme menstruacije psihosomatski i imunološki vrlo osjetljivo razdoblje.

1

”Menstruacijsko krvarenje je uzrokovano naglim padom estrogena i progesterona te je na izvjestan način stres za organizam. S druge strane, poznato je da je menstruacija često ‘okidač’ u kojem započnu neke teže bolesti što se odnosi čak i na psihičke bolesti. Konkretno je važno imati u vidu i činjenicu da je menstruacijska krv izuzetno hranjivi medij za bakterije te postoji veća sklonost infekciji u tom trenutku’‘, navela je liječnica Gudelj za She.hr.

2

Doktorica kaže kako se razlika između kupanja u kadi u odnosu na kupanje u moru ili rijeci odnosi samo na temperaturu vode te je također jasno da je mokar badić dodatni rizik za prehladu uz ionako loš imunitet u tom trenutku.

3

Zato je vrlo važno pridržavati se nekih pravila. Potrebno je korišteni tampon i badić čim prije zamijeniti po izlasku iz vode te se umotati u topli ručnik ili zagrijati na suncu, a liječnica naglašava kako nema opasnosti od kupanja za vrijeme mjesečnice.

Priče o ženama koje su ostale paralizovane zbog pranja kose ili nogu tokom menstruacije nemaju podlogu u realnom životu niti su naučno utemeljene.

zena-tusiranje

Ne postoji niti jedan medicinski naučni članak u kojem bi se opisivale negativne posledice provođenja normalne higijene tokom menstruacije. Poremećaji zdravlja koji se dogode tokom menstruacije mogu se dogoditi i u drugim dijelovima menstrualnog ciklusa i ne treba ih povezivati s krvarenjem. Menstruacija, odnosno menstrualno krvarenje samo je jedan dio menstrualnog ciklusa koji traje cijeli mjesec i svaki mjesec ponovo tokom reproduktivnog razdoblja žene.

menstruacija

Budući je žena stalno u jednoj od faza ciklusa po toj bi logici trebalo izbegavati održavati normalnu higijenu od prve do zadnje menstruacije pa i prati kosu tek nakon menopauze.

Neke se žene više znoje tokom menstruacije pa im lojne žlijezde pojačano izlučuju sekrete zbog čega se preporučuje i pojačano održavanje higijene, odnosno tuširanje najmanje jednom dnevno tokom krvarenja. I kosa se pojačano masti tokom menstruacije pa je tada potrebno češće pranje. Teško je vjerovati da bi se savršena majka priroda tako grubo našalila sa ženama: zamastila ih i usmradila pa im i zabranila da se u tom periodu očiste.

tusiranje1

Menstruacija je, dakle, normalan dio ženskog života i kao takva ne treba imati nenormalne zahteve. Pranje kose i kupanje ne samo da nije zabranjeno, već je u ovom razdoblju potrebno i češće nego u drugim dijelovima ciklusa.

Menstruacija može dosta reći o vašem zdravlju, ali i pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela.

Zbog toga je potrebno da obratite pažnju na ove znakove:

SVIJETLO CRVENA BOJA

menstruacija

Ova boja menstruacije može ukazivati na nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kao intenzivno vježbanje u teretani može razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.

VODENASTA: 

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. “Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije”, tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

U sluačaju da se kroz 2 ili 3 ciklusa stvari ne poprave, obavezno kontaktirajte ljekara.

6-food-do-not-eat-during-period

TAMNO SMEĐA BOJA

Ginekolozi objašnjavaju kako je u ovom slučaju najčešće riječ o krvi koja se duže vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

GUSTA I SA UGRUŠCIMA

Ovakva menstruacija može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

180716-period-parties-parents-feature

MJEŠAVINA SIVE I CRVENE

Ako ovu boju menstruacije ugledate na ulošku, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom.
Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

JARKO CRVENA

U većini slučajeva jarko crvena boja je znak zdrave i uobičajene mjesečnice.

maxresdefault

Kada se radi o menstruaciji, većina žena želi da im traje što kraće.

Dok ciklus obično traje od tri do sedam dana, postoje načini kako da skratite trajanje mjesečnice i da smanjite krvarenje.

POMOĆU LIJEKOVA

aid1787062-v4-728px-shorten-your-period-step-1

Ovdje vam od koristi mogu biti oralne pilule za kontracepciju. Kao ni jedan drugi lijek , ni ovaj baš nemojte uzimati bez savjeta sa svojim ljekarom. Mnoge žene na ovaj način regulišu svoj ciklus u potpunosti – kada će se pojaviti, kada ne. Takođe, tvrde da je ovo odličan način da skratite trajanje menstruacije i obilnost krvarenja. Ali postoji jedna začkoljica.

frequent-period-1515513603

Ne može to da odradi jedna doza, već samo kontinuirana upotreba kontraceptivnih pilula.

Vježbajte

aid1787062-v4-728px-shorten-your-period-step-6

Ova metoda provjereno djeluje. Redovno vježbanje tokom mjeseca može da skrati menstrualno krvarenje. Fizička aktivnost pobojšava cirkulaciju, ubrzava izbacivanje krvi i time cijeli proces kraće traje.

 

Odnos s partnerom

man-about-to-passionately-kiss-sexy-woman

Ključno je da doživite orgazam. Dodatne kontrakcije materice tokom njega učiniće da se izbacivanje menstrualne krvi ubrza,a to može skatiti vaše “muke”.

 

Vitamin C

vitamin

Jedan od načina da brže razložite zadebljalu  podlogu materice (čije izbacivanje zapravo i jeste menstruacija) jeste da unosite povećane doze vitamina C. Pri tom vodite računa da ne pređete dnevnu dozvoljenu dozu ovog vitamina (do 300 mg). Možete nabaviti suplement ili piti dosta limunade, jesti kivi i druge namirnice bogate vitaminom C.
Nije na odmet da znate da vam C vitamin može pomoći i pre samog krvarenja da izazovete menstruaciju ranije. Nekad vam se i to uklapa u planove.  To je samo jedan od načina da je tempirate.

Želatin da zaustavite menstruaciju na par sati?

menstruacija

Ukoliko potražite mišljenje ljekara o ovoj ideji, nećete naići na potvrdu. Sa druge strane, internetom kruže tvrdnje da ako pijete želatin, možete zasutaviti menstruaciju na par sati i da to zaista djeluje. Želatin je protein životinjskog porekla i neće vam škoditi da probate. Dnevno možete uzeti 3-15 grama želatina. Kesicu želatina rastvorite u čaši vode i popijete odmah. Ova doza trebalo bi da bude dovoljna, ali možete ponoviti poslije nekoliko sati. Na ovaj način možete, kažu, da zaustavite menstruaciju na par sati (otprilike 3 sata)

 

Kako zaustaviti menstruaciju čajevima i biljnim lijekovima

aid1787062-v4-728px-shorten-your-period-step-5

Čaj od lista maline

1

Čaj od lista maline tonira matericu i ublažava obilna krvarenja. Tri šolje ovog čaja dnevno mogle bi biti vaš trik kako skratiti menstruaciju, a pomoći će i ako imate grčeve u stomaku tokom ciklusa i bolne menstruacije.

Konopljika

2

Za konopljiku se smatra da je biljka koja može da izbalansira hormone, te tako utiče na mnoge nepravilnosti ciklusa. Jedan od razloga obilnih menstruacija moće biti nizak nivo progesterona. Povećanje nivoa ovog hormona sa konopljikom može biti dobar način kako skratiti menstrauciju ili bar imati manje obilno krvarenje. Konpljiku ćete kod nas uglavnom naću u obliku kapi.

Zlatna maka

3

Još jedan prirodni način da stavite hormone u balans jeste zlatna maka. Kao i konopljika, reguliše hormonski balans i smatra se biljkom odličnom za žensko zdravlje.  Dostupna je u vidu kapsula i praha.

Hajdučka trava

4

Hajdučka trava poznata je kao hemostatik, odnosno biljka koja zaustavlja krvarenje, na taj način što kontrakuje krvne sudove i meka tkiva. Za zaustavljanje menstruacije probajte da nedjelju dana pre samog krvarenja pijete tinkturu od hajdučke trave. Ipak, istini za volju, trebaće vam malo bolji vremenski plan za ovo, jer sama priprema tinkture traje više od mjesec dana.

Tinktura se ukratko sprema ovako:

Pokidajte cvjetove hajdučke trave, operite i stavite u staklenu teglu. Napunite je do vrha cvjetovima. Prelijte čistom vodkom ili komovom rakijom. Držite na tamnom i hladnom mjestu 6 nedjelja. Povremeno protresite. Nakon toga procedite i spremno je za upotrebu.

menst

Najbolja hrana za zaustvaljanje menstruacije

Ono što jedemo svaki dan svakako mnogo tiče na naše zdravlje pa i na menstrualni ciklus. Iako ne postoji magičan kolačić koji će zaustaviti menstruaciju kada vam je to potrebno, sljedeće namirnice mogu da ublaže krvarenje i učine da ono kraće traje.

  • Zelena boranija
  • Šargarepa
  • Hrana bogata kalijumom (banana, jogurt, suho grožđe
  • Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama (riba, riblje ulje, laneno seme)
  • Hrana bogata željezom

Prtihvatite i činjenicu da se vremenom vaš ciklus mijenja i može postati obimniji. Takav slučaj je recimo onda kada dođete u predmenopauzu. I to je normalno.

menstruacija

Ukoliko primjetite da vam svaka menstruacija predugo traje, duže od 10 dana, javite se svom ljekaru i ne pribjegavajte ovim metodama.

Skratiti jednu menstruaciju jer imate neke planove u životu je jedno. Pokušati napraviti drastične promjene na svoju ruku je sasvim druga priča koju vam ne preporučujemo.

period-after-miscarriage

(Novi.ba/magazin.net.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *