BALKANCI OBOŽAVAJU PRŽENICE, ALI NE ZNAJU KAKO IH TREBA PRAVILNO PRIPREMITI: Trik koju znaju samo prave domaćice – JESTE LI MEĐU NJIMA?

RECEPTI

Prženice su rado viđen gost na trpezama na Balkanu, a ovaj jednostavan i jeftin specijalitet je zaista dragocjen – priprema se brzo i može se jesti na desetinu načina.

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nježne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suve, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorjele ili nedovoljno pečene… No, sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve – bez ijednog navedenog kiksa!

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorjele ili pak “žive”, evo gdje griješite i kako to da popravite.

screenshot-28

Sječete hljeb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svJež hljeb

Uvijek je bolje koristiti hleb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mlijeko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smjesu sa jajima doda i mlIJeko, i to punomasno!

przenice recept jaja puter hleb saveti kuvara | Magazin | Stil

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće obične prženice “remek delom”, a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

Da rezimiramo:

1. Za dobru smjesu odnos namirnica je 1 jaje i 150ml mlijeka. Ako stavite previše mlijeka prženice će vjerovatno ispasti gnjecave, a ako pretjerate sa količinom jaja dobićete rezultat sličniji omletu, zato je pravi odnos veoma bitan. Za slanu varijantu začinite smjesu solju i biberom. Za slatku varijantu dodajte šečer ili vanilin šećer, a prema ukusu i esenciju vanile. Rendana kora pomorandže je takođe interesantna opcija.

2. Isijecite hljeb na jednake parčiće. Najbolje je koristiti bajat hljeb, jer je svež hljeb mekan i može se raspasti pri natapanju u smjesu. Možete koristiti sve vrste hljeba.

3. Umočite hljeb u smjesu, prvo jednu pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.

4. Zagrijte tiganj, tako da hljeb počne da cvrči čim dodirne dno. Pecite 2-3 minuta sa svake strane. Hljeb bi spolja trebalo da bude hrskav i zlataste boje, a smjesa unutra bi trebalo da se stegne i postane kremasta i gusta.

5. Ukoliko ste se odlučili za slatke prženice, služite ih prelivene medom, džemom, čokoladom, ili dodajte voće po izboru i pospite prah šećerom. Slana verzija može biti dobra podloga za sendvič. Naravno i potpuno obične, bez dodataka, uz šolju mlijeka ili jogurta, biće savršen hranljiv obrok sa mirisom vikenda. (hrana-piće-priče)

PREPORUKA ZA SERVIRANJE:
PRŽENICE SA SIROM:
Sašina kuhinja | Pohani kruh prženice punjene sa sirom | Sašina kuhinja
RECEPT:

Pohani kruh prženice sa sirom a možete vi puniti i sa šunkom ili kombinacija sa čokoladom. Najbolje je koristiti baš stari kruh. Ovaj moj ispod na slici, da je stariji samo koji sat, u krušne mrvice bi se pretvorio. Kako god napravili biti će to fini doručak. Nisam radio video recept ali biti će i ovako sasvim jasno. Prvo od starog kruha narezati tanko krišku kruha ali ne do kraja kao na slici prikazanoj niže ispod video preporuka:

Sada odrezati novi red ali ovaj put do kraja kako bi dobili dvije spojene šnite kruha za sendvič

Ponavljati postupak do kraja. Puniti sa nekim sirom ili nadjevom po želji, kako sam već napisao: šunka, sir, čokolada, trokutići sa sirom – nije važno. Bitno da ne pretjerujete sa nadjevom

Jaja i mlijeko umutiti, posoliti malo i umočiti. Točne količine su napisane gore na vrhu u popisu sastojaka. Piše (otvori za listu sastojaka) Pržiti na malo ulja sa obje strane

Pohani kruh prženice sa sirom

I pohani kruh prženice sa sirom su spremne za posluživanje. Još samo čaša bijele kafe čaja ili što već volite i eto brzog doručka

Pohani kruh prženice sa sirom

Pohani kruh prženice sa sirom

(sasina-kuhinja.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *