STABLO ĆE RASTI KAO LUDO! Evo kako da vam ANANAS uspije u kućnim uslovima, sa ovim TRIKOM IMAT ĆETE I ZRELE PLODOVE!

ZANIMLJIVOSTI

Da biste uzgajali drvo ananasa u kućnim uslovima, morate obezbijediti uslove za to. Najpre, ovoj egzotičnoj voćki neophodno je puno prostora, ali i odgovarajuća temperatura.

Proces uzgajanja ananasa nije suviše komplikovan, ali strpljenje jeste – da biste dočekali plodove ukrasnog drveta, potrebno je da sačekate 3 do 4 godine.

Priprema za sadnju
Veoma je važno da pri kupovini ananas bude potpuno zreo, što znači da ima zlatkastu boju. Obratite pažnju da li se na listovima nalaze sitni insekti – takav ananas izbjegavajte.

16-24

Isjecite listove i vidjećete stablo u dnu voćke. Odstranite zrelo voće sa stabla, pa koren stavite u posudu sa vodom i ostavite na mjestu gdje je temperatura stabilna. To može da potraje i nekoliko nedjelja.

Kada iz korijena niknu žilice, ananas spustite u saksiju u kojoj se nalaze najprije drenažni sloj, a onda i mješavina treseta i pjeska u jednakoj razmjeri. Dobro utisnite zemlju oko biljke.

Saksiju stavite na dobro osunčano mjesto i zalivajte otprilike jednom nedjeljno, a ako vidite da je zemlja jako suha, zalivajte i češće.

ananas-ng3

Sadnicu bi trebalo presaditi dva puta prije nego što dostigne punu veličinu – prvi put tri mjeseca nakon odvajanja mladice, a drugi put poslije godinu dana.

Tek poslije godinu dana vidjećete prve rezultate.

Mlada biljka zahtjeva sobnu temperaturu od 24 stepena. Prekrijte biljku kesom, a svaki dan skinite je na 5 do 10 minuta. Kesu uklonite potpuno kada se u sredini čuperka pojave novi listovi.

Tokom ljeta saksiju sa ananasom možete da iznesete u dvorište ili na terasu, ali čim temperature počnu da padaju obavezno vratite biljku u dom.

Prvi plodovi se mogu očekivati najkraće za 3 godine. Plod je zreo onda kada iz žute počinje da dobija smeđu boju. Tek tada je spreman za branje.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *