MUČE VAS GASOVI I NADUTOST? EVO ŠTA MOŽE BITI UZROK: Jednu namirnicu morate pod hitno izbacite iz ishrane!

ZDRAVLJE

Ovaj neprijatan osjećaj je svako od nas bar jednom osetio, a evo zbog čega dolazi do toga.

Stalno osjećate nadutost i ne znate zašto se to dešava? To može biti posljedica grčeva u stomaku, zatvora i nezdravih životnih navika. Može smetati prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza, a može biti i veoma neprijatan telesni osećaj koji vas muči. Uz osjećaj nadutosti se dešava da vas prati i problem sa gasovima, a sve to doprinosi i problemu estetske prirode.

Nadutost stomaka poput balona može ometati normalno disanje, može ubrzati lupanje srca, a dešava se i da se nadutost proširi na pluća i pritiska ih. Prisustvo velike količine gasova u stomaku može biti veoma bolno, a može se desiti i da je to znak nekog težeg poremećaja.

Zašto se javljaju nadutost stomaka i gasovi?

Nadimanje stomaka i gasovi nastaju obično poslije jela, usljed zadržavanja tečnosti. Obično nadutost proizvodi problem sa kretanjem mišića digestivnog sistema. Posebno je važno obratiti pažnju na nadutost gdje su gasovi učestali od nadutosti gde se zadržava tečnost. Kada su u fokusu gasovi obično je razlog tome ishrana koja se unosi i same namirnice. To su najčešće gazirana pića, masna hrana, vještački zaslađivači i boje, ali nadutost može biti izazvana vašom reakcijom, tačnije alergijom na određenu namirnicu.

Kako riješiti problem?

Stručnjaci upozoravaju da bi najbolje bilo da ograničite porcije, tačnije da smanjite porcije kako bi želudac lijepo svario. Takođe, da isključite namirnice koje vam smetaju (na koje ste intolerantni), da jedete češće kako bi želudac stalno radio i kako se ne bi pretovario odjednom. Ukoliko često imate ovaj problem, izbjegavajte mahunarke i integralne žitarice.

Izvor: Lepa&Srećna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *