SAMO PEKARI I PRAVE DOMAĆICE ZNAJU OVAJ TRIK, A TAKO JE JEDNOSTAVAN: 1 neočekivan sastojak čini da hljeb i kifle ostanu svježe

RECEPTI ZANIMLJIVOSTI

Niko ne voli hljeb i peciva “od juče”, pa čak ni star nekoliko sati. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li je svjež, misleći na to da li je skoro izašao iz pećnice.

U radnjama se svježina provjerava “pipanjem”, odnosno pritiskanjem peciva, pa tako ćete u svakoj prodavnici vidjeti takozvane “profesionalne pipače”, obično starije ljude koji ovom tehnikom provjeravaju na desetine hljebova prije nego što ih kupe.

screenshot-21-copy

Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – svjež je. Ukoliko ostane “spljošten”, bolje da ga zaobiđete.

Ako pripremate hljeb kod kuće, jverovatno ste primijetili da obično brže ostari i postane mrvičast nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari, pa su tijesta dugo svježa i meka poput pamuka?

Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

“Rok trajanja pekarskih proizvoda, hljebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u tijesto. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, ljepinje i hljeb dugo ostaju svježe i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

Izvor:Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *