OVA TRI CVIJETA OBAVEZNO POSADITE U APRILU: Raskošno će cvjetati sve do oktobra! (FOTO)

ZANIMLJIVOSTI

Uskoro nam konačno stiže lijepo i toplo vrijeme – vreme da se posle hladne zimske pauze vratimo baštovanstvu!

Da bi vam bašta bila cvjetna i šarena sve do jeseni, preporučujemo da zasadite ove tri biljke. Cvjetaju raskošno i dugo, ne zahtevaju preteranu negu, a april je pravo vrijeme za njihovu sadnju!

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dve trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Lepi čovjek (cinija)

Lijepi čovjek podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vjetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedjelja mlade biljke će početi cvjetaju.

Kadifa

kadifa-bp-803

Kadifica se sije rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu.

(stil.kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *