ZABORAVITE BROJ MAJSTORA, VIŠE VAM NE TREBA!: 3 načina da sami otpušite sudoperu – već imate sve potrebno u KUHINJI!

ZANIMLJIVOSTI

Ako vam se sudopera začepila, znajte da je to čest problem, bila ona nova ili polovna. Agresivna sredstva mogu oštetiti cijevi a mnogi ne znaju šta sami da probaju, prije nego što pozovu majstora.

Sudoperu možete otčepiti i sami! Ako se iz kuhinje širi neprijatan miris, potrebna su vam samo dva sastojka da problem riješite, a koštaju manje od 100 dinara.

Stari trik koji preporučuju stručnjaci iz britanske firme za čišćenje jeste da prokuvate vodu i sipate je u odvod od sudopere. Nakon 15 minuta uradite isto, ali ovog puta sa ledenom vodom. Kako stručnjaci kažu, vrela voda će “otopiti” naslage koje su se nagomilale na cijevima, a hladna će ih isprati.

“Ovo bi trebalo da natera sve preostale masnoće da se ‘odlepe’ i speru, čime će nestati i neprijatan miris”, kaže vodoinstalater Dominik Lis-Bel. Kada su cevi malo više začepljene, Dominik predlaže sledeće rešenje – alkoholno sirće, namirnicu koju svi imamo u kući.

“Sipajte šolju alkoholnog sirćeta u odvod, pustite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite vrućom vodom”, savjetuje.

Treće rješenje je takođe namirnica koju ima svako domaćinstvo, a koja se pokazala kao efikasno sredstvo za čišćenje. Riječ je, naravno, o sodi bikarboni.

Sodu bikarbonu mnogi stručnjaci za čišćenje smatraju fantastičnim sredstvom za uklanjanje tvrdokornih fleka i nečistoća u kuhinji i kupatilu. WC šolja, lavabo, pa čak i pločice blistaće kao nove ako ih očistite sodom! Ona se takođe može koristiti za otčepljivanje sudopere, a najbolje je kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom.

“Soda bikarbona je odlična za ‘otapanje’ mulja iz odvoda, a kada joj dodate i sirće, dobijete hemijsku reakciju koja bi trebalo da ukloni ‘blokade’. Prvo sipajte lonac kipuće vode u odvod. Pažljivo, kašikom, sipajte pola šolje sode bikarbone i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta. Zalijte šoljom al*oholnog sirćeta i sa još malo vruće vode. Ostavite 5-10 minuta. Isperite ključalom vodom. Trebalo bi da se čuje hemijska reakcija koja se javlja kada se ove dve namirnice kombinuju, nalik ‘grgoljenju’. To je znak da su soda i sirće uradili posao”, kažu stručnjaci.

(sasomange.rs)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *