BOLI VAS ISPOD DESNOG REBRA? Evo na šta vas ova bol upozorava, VAŽAN SIMPTOM

ZDRAVLJE

Mnogo je mogućih uzroka boli ispod desnog rebra. Najčešći su upala žučne kese ili kamen u žuči, kamen u bubregu, oboljenja jetre, upala slijepog crijeva i gasovi.

Bolovi ispod rebara sa desne strane se mogu javiti i kao posljedica upale pluća, povrede nekog rebra ili grudnog mišića, ili kao posljedica upale grudne kosti.

U zavisnosti od uzroka, bol može biti blaga, tupa, akutna, hronična… Često je više nalik peckanju ili neprijatnom osjećaju stiskanja i tjeskobe. Mada nije svaki od ovih uzroka smrtonosan, ako dobijete ovakve bolove u grudima i rebrima, najbolje je obratiti se doktoru.

Uzroci bolova ispod desnog rebra

Ispod desnog rebra se nalaze jetra, žučna kesa i desni bubreg. Bilo kakva infekcija ili upala ovih organa može izazvati bolove u leđima i gornjem dijelu stomaka.

Pošto se srce nalazi na sredini grudi, više ka lijevoj strani, problemi sa srcem se najčešće manifestiraju u vidu bolova u lijevom dijelu rebara. A koji su sve uzroci bola na desnoj strani?

Kamen u žuči

Oštar, probadajuć bol ispod desnog rebra koji se javlja iznenada može biti znak upale žučne kese ili kamenca u žuči. Žučna kesa smještena je u gornjem dijelu stomaka, tik ispod desnog rebra, direktno je povezana sa jetrom i ima važnu ulogu u razlaganju hrane i varenju.

Bol koja se javlja u gornjem desnom dijelu stomaka traje obično između petnaest minuta i dvadeset i četiri sata. Kod problema sa žuči, bolovi koji traju po nekoliko sati nisu neobična pojava.

Pomjeranje najčešće ne ublažava bolove, a ponekad se javlja i problem sa disanjem. Osim kamena u žuči, iznenadni jaki bolovi ispod desnog rebra mogu biti simptom upale žučne kese. Jak, nepodnošljiv bol se može raširiti sve do lijevog ramena.

Oboljenja jetre

Bol ispod desnog rebra ponekad je simptom neke bolesti jetre. Kada se jetra zbog nekog oboljenja počne, uslovno rečeno, rastezati, dolazi do jakih bolova. Ova pojava je česta i kada dođe do kongestivne srčane slabosti, oboljenja kod koga srce mnogo sporije pumpa krv i izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu. To dosta loše utiče na ostale organe u tijelu.

Jedan od načina očuvanja zdravlje jetre jeste zdravo se hraniti i piti čajeve koji pročišćavaju jetru te izbjegavate alkohol i ostale supstance koje loše utječu na ovaj organ.

Kamen u bubregu

Oštar, jak bol ispod desnog rebra može biti i posljedica kamena u bubregu. Kamen u bubregu se stvara od mineralnih naslaga i soli u bubrezima. Kada se taj kamen pomjera, dolazi do jakih, probadajućih bolova. Iako ovo nije tačno mjesto na kome se nalazi desni bubreg bol se širi i prenosi.

Ovi bolovi se ponekad šire i na prepone. Kamen u bubregu izaziva i bolove prilikom mokrenja, a mokraća je često ružičaste ili crvenkaste boje. Ako dođe do infekcije bubrega, javljaju se i povišena temperatura i zamućen urin neprijatnog mirisa.

Pankreatitis

Mada upala gušterače obično izaziva bolove u lijevoj strani stomaka, ponekad se bolovi jave i ispod desnog rebra. Pankreas radi zajedno sa žučnom kesom i jetrom i luči enzime koji su nam neophodni za varenje.

Postojanje kamena u žuči je relativno čest uzrok upale pankreasa. Drugi najčešći uzroci jakih bolova u pankreasu su česta konzumacija alkohola i povreda same gušterače.

Pankreatitis izaziva bolove u gornjem dijelu stomaka i može se javiti i na lijevoj i na desnoj strani. Čak i blaži pankreatitis može izazvati jake bolove propraćene mučninom i povraćanjem.

Hronični pankreatitis često izaziva i masnu stolicu neprijatnog mirisa.Ako osjetite oštar i jak bol ispod rebara koji uporno ne prolazi, a jave se i povišena temperatura, mučnina i povraćanje, nemojte odlagati posjetu liječniku.

Upala slijepog creva

Ako iz bilo kog razloga dođe do upale slijepog crijeva, javlja se oštra bol oko pupka i na desnoj strani stomaka. Ova je upala vrlo opasno stanje i zahtijeva hitnu liječničku pomoć, jer pucanje slijepog creva može imati fatalan ishod.

Bol koji izaziva apendiktitis obično se prvo javlja oko pupka, a zatim postaje jača i pomjera se ka desnoj strani stomaka, ispod rebara. Osim bolova, simptomi upale slijepog crijeva su mučnina i povraćanje, gubitak apetita, dijareja, povišena temperatura i oticanje stomaka.

Gasovi

Gasovi mogu izazvati bolove u stomaku i neprijatan osjećaj u predjelu ispod rebara. Gasovi se često javljaju zbog hrane bogate ugljenim hidratima: vlaknima, skrobom i mlijekom. Nakupljanje gasova u probavnom traktu može izazvati bolove na onoj strani tijela gdje se skupljaju.

Ako do toga dođe u desnoj strani debelog crijeva, može se javiti bol slična onom koji se javlja zbog upala slijepog crijeva ili kamena u žuči.

Bolesti pluća

Postoji dosta različitih bolesti pluća koje se mogu manifestirati u vidu bolova ispod rebara. Tako će se bol javiti u pleuriziji – nakupljanju tečnosti između dva sloja tkiva koja obavijaju pluća. Uzrok su infekcije pluća, reumatski artritis i prelom rebara.

Bolovi se obično pogoršavaju prilikom kašljanja i kihanja, a bol se može raširiti bilo s lijeve ili desne strane ispod rebra do u leđa i ramena.

Pleurizija može dovesti do kolapsa pluća koji izaziva jake, probadajuće bolove koji se pogoršavaju dok dišemo.

Osim bolova, simptomi kolapsa pluća su suh, bolan kašalj. Pušenje i korišćenje droga drastično povećavaju rizik od spontanog kolapsa pluća. Povreda grudi je još jedan čest uzrok kolapsa pluća.

I upala pluća izaziva jake, probadajuće bolove u grudima koji se pogoršavaju prilikom dubljeg disanja. Uzrok upale mogu biti bakterije, virusi, ali i gljivične infekcije. Ostali simptomi pneumonije su kašalj, povišena temperatura, drhtavica i glavobolje.

Bol može biti i simptom raka pluća. Riječ je o jakim bolovima u grudima i ramenima. Naravno, to nije jedini simptom već i hroničan kašalj, iskašljavanje krvi, umor, naglo mršavljenje i gubitak apetita. Nešto rjeđi simptom raka pluća jeste i bol ili neprijatan osjećaj ispod desnog rebra.

Problemi sa varenjem

Osim “zarobljenih” gasova, još neka oboljenja i problemi sa debelim crijevom i varenjem mogu izazvati jake bolove ispod desnog rebra. Na prvom mjestu je sindrom iritabilnih creva, uzrok mu je nepoznat a simptomi su nadutost, jaki gasovi i bol u donjem stomaku.

Čest problem koji se rijetko prepoznaje je ileus – blokada crijeva zbog zastoja stolice što izaziva jake bolove u stomaku. Upalne bolesti crijeva – ulcerozni kolitis i Kronova bolest – su još jedan čest uzrok bolova ispod rebara. One izazivaju i kašalj te probleme sa gutanjem.

Čuvajte se povreda rebara

Povreda jednog ili više rebara na desnoj strani ili mišića koji spajaju rebra sigurno će izazvati jake bolove. U zavisnosti od težine povrede, bol može biti različitog intenziteta.

Povreda rebara može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, poput kolapsa pluća i pleurizije. Povreda može dovesti i do oštećenja organa na desnoj strani, jetre ili bubrega. Ponekad dolazi i do oštećenja slezene, koja se nalazi ispod lijevog rebra.

Kada potražiti doktora

– Ako osjetite iznenadan, jak bol ispod rebara i nemate pojma šta mu je uzrok, najbolje je odmah otići liječniku.

– Obavezno bez odlaganja posjetite liječnika ako se uz bol u grudima javi još neki od ovih simptoma:

1. iznenadna tjeskoba, osjećaj stiskanja i mrvljenja u predjelu grudne kosti,

2. bol ispod rebara širi se u vilicu, lijevu ruku ili leđa,

3. ubrzan rad srca ili ubrzano disanje,

4. mučnina, vrtoglavica, nizak pritisak,

5. temperatura i drhtavica.

(zdravlje.avaz.ba)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *