OVO TREBA DA RADIMO SVAKO JUTRO DA BI SE ZAŠTITILI OD VIRUSA I ZARAZE: VIRUSOLOGINJA ANA GLIGIĆ OTVORILA LJUDIMA OČI, OTKRILA STVAR O KOJOJ SE ŠUTI..(FOTO)

ZDRAVLJE

Pandemija korona virusa traje već više od godinu dana u cijelome svijetu i prema pričanjima stručnjaka, trenutno je na snazi treći val pandemije. Čak i one države u kojima se sprovodi masovna vakcinacija imaju velikih problema sa brojem novozaraženih, a za to se najviše krive novi sojevi virusa, kao što je britanski koji je mnogo zarazniji nego onaj prvobitni i koji sve više napada mlade, pa čak i djecu. I u našoj regiji je u posljednjih nekoliko sedmica došlo do naglog povećanja broja zaraženih i oboljelih, tako da neki Krizni štabovi već rade na pooštravanju mjera, a građani su na izmaku snaga i živaca jer se kraj ove pandemije i neko rješenje uopšte ne nazire. Svakoga dana u medijima imamo neke stručnjake koji savjetuju kako da se na razne načine zaštitimo od zaraze, uglavnom su to epidemiolozi, infektolozi, koji imaju svoje viđenje cijele ove situacije

Jedna od najpoznatijih u svojoj struci je doktorica infektolog u penziji Ana Gligić koja je u Jugosalviji bila vođa tima koji je uspio da pobijedi epidemiju variole vere u sedamdesetim godinama i iza koje stoji zaista veliko iskustvo i znanje. Ona je na jednoj televiziji rekla kako danas ljudi više paze na svoju prehranu te na taj način pokušavaju da ojačaju svoj imunitet, ali zaboravljaju na neke veoma bitne stvari.

 

Po njenom mišljenju je veoma važno da što češće provjetravamo naše prostorije u kojima boravimo, te je nabolje odmah po buđenju provjetriti taj prostor na nekih dvadesetak minuta, a dobro bi bilo, ako je moguće i napraviti promaju u stanu, jer se na taj način barem donekle uklanjaju virusi i bakterije iz prostorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *