OVO DRVO NIKO NE TREBA DA GAJI U DVORIŠTU: Dobro se pazite, POSTOJI 1 VAŽAN RAZLOG!

ZANIMLJIVOSTI

Iako pravi odličnu hladovinu, nepoželjno je iz drugih, važnih razloga

Oduvijek postoje oprečna mišljenja oko života u kući ili u stanu. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali čini se da je posljednje vrijeme, kada smo zbog korona virusa primorani da češće nego ikada do sada sedimo u svoja četiri zida, broj onih koji biraju da uživaju u kući s dvorištem daleko veći. U dvorištu možete da uživate, a posebno kada su temperature prijatne. Zato je važno da ispred doma, kao i njemu, sve podesite po svom ukusu, piše Lepa&Srećna.

Brojna su vjerovanja koje biljke je dobro zasaditi, a koje zbog njihovog efekata na zdravlje, ali i narodnih vjerovanja, treba izbjeći. Iako donosi lijepu hladovin leti, orah je prema mišljenju stručnjaka, drvo koje ne treba da imamo u dvorištu i bašti.

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja, koja se nalaze u njegovim listovima, tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju.

Prema riječima Petra Ivaniš, inženjera pejzažne arhitekture i hortikulutre, važno je da se orah ne sadi blizu kuće.

“Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak korijen koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savjetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga pa ni kuće zbog temelja. Naime, njegov korijen ide i do – pet metara u dubinu”, tvrdi on.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *