OVE GREŠKE SVAKI RODITELJ PRAVI, ZATO VAS DJECA NE SLUŠAJU: Najpoznatiji psiholog otkrio TRIK, evo šta trebate reći djetetu!

ZANIMLJIVOSTI

Djeca se loše ponašaju iz mnogih razloga, ali najčešći je da im je jednostavno dosadno. Shvataju da njihovo ponašanje djeluje, pogotovo ako time svaki put dobiju ono šta žele. Ponekad je želja za moći također razlog njihove nestašluka, jer je ovo način na koji dijete pokušava pokušati uspostaviti kontrolu. Dakle, važno je znati kako se boriti protiv ovih situacija i kako s djecom raditi na dobar način

Brigt side želi malo olakšati život kao roditelja, pa bismo vam htjeli predstaviti 9 savjeta kako spriječiti ove dosadne gnjeve:

1. Pokažite im smireniji pristup situacijama

Djeca često vole kopirati svoje roditelje, pa bismo trebali modelirati njihovo ponašanje i postupke učeći ih da budu smireni. Ako vi vičete na njih, to će im postati normalno. Umjesto toga, pokažite im drugačiji način suočavanja s njihovim osjećajima

2. Ponudite im mogućnost izbora kako bi mogli odlučiti šta žele raditi

2a496756c198cfd3a71f8bc844

Prema docentu Angie T. Cranor, davanje djetetu izbora pomoći će u zadovoljenju njegove potrebe da se osjeća pod kontrolom. Dakle, ako djeca moraju pokupiti igračke, a zatim oprati zube, pitajte ih šta prvo žele uraditi.

3. Nosite grickalice sa sobom

18846357148a95250a41ae45bc

Loše ponašanje ili loš stav često su posljedica gladi, pa ako ste vi i vaše dijete vani, nošenje grickalica sa sobom može vam uštedjeti potencijalni bijes i držati dijete u dobrom raspoloženju.

4. Osvijestite ih o potencijalnim lošim ishodima

98d07d5742896edc4ac8cb7a0b

“Jer sam tako rekao” nije dobar razlog za davanje djetetu kada vas pita zašto nešto ne bi trebalo uraditi. Uvijek pokušajte komunicirati s njima i objasniti im što bi se moglo dogoditi ako se loše ponašaju i zašto ne bi trebali raditi neke stvari. Osvijestite ih o prirodnim posljedicama koje bi njihovi postupci mogli imati, kako bi kasnije mogli učiti i donositi bolje odluke za sebe.

5. Stvorite kućnu rutinu koju moraju slijediti i nagradite ih za nju

284b8a5761a91543391fef4605

Pomozite im da razviju dobru rutinuda vam pomažu, peru zube i odlaze u krevet na vrijeme. A ako želite biti kreativni, možete sastaviti plan za mjesec. Recite im da ako slijede svoju rutinu tijekom cijelog mjeseca (ili 1 ili 2 sedmice) da će dobiti nagradu po svom izboru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *