ISKUSNE DOMAĆICE SAVJETUJU SVIMA DA ZAMRZNU BRAŠNO: Evo zašto, caka koja će vas oduševiti

RECEPTI ZANIMLJIVOSTI

Sigurni smo da nema kuće u kojoj se ne čuva bar jedan kilogram brašna, ali pitanje je kako ga odlažete – da li u kupovnoj papirnoj ambalaži ili u posebnoj činiji sa poklopcem namijenjenoj za tu svrhu?

Uopšteno, iskusne domaćice i zaljubljenici u kuhanje znaju da se brašno čuva na suhom i hladnom mjestu, no kuhinjski ormarić ipak nije najbolje mjesto za skladištenje.

Naime, većina stručnjaka tvrdi da je najbolje brašno držati u zamrzivaču! Pre toga ga je potrebno prebaciti u hermetički zatvorenu posudu, jer se papirna ambalaža može pokvasiti, te se brašno može pokvariti.

gepk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwmpbn01eqv8vmzyzzge0ntiyzte5mze1otk1mmuwnmezymzingeyngmuanbnkzmczqkeaieaaq

I ne brinite – brašno se neće stvrdnuti u zamrzivaču, jer ne drži vlagu! A evo i koje su prednosti ovakvog skladištenja.

Prije svega, brašnu ovako produžavate rok trajanja, što je posebno važno ako koristite u kuhanju neka druga vrsta brašna, sem pšeničnog, koja često traju veoma kratko i brzo užegnu. Takođe, različiti insketi ili gamad ne mogu da kontaminiraju brašno ako je ono zamrznuto.

Imajte na umu da prije nego što upotrebite brašno iz zamrzivača, uvijek treba da ga dovedete na sobnu temperaturu. Dakle, izvadite ga nekoliko sati prije upotrebe iz zamrzivača.

(Žena Blic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *