ŽENE, OPREZ! 8 ZNAKOVA DA SA VAŠIM ZDRAVLJEM NEŠTO NIJE U REDU: Ako primijetite broj 4. – ODMAH DOKTORU

ZDRAVLJE

Tijelo žene se stalno mijenja, zbog čega im je teško da primijete zdravstvene probleme u ranoj fazi. U stvari, prosječna žena čeka trinaest sedmica da posjeti doktora nakon što primijeti prve simptome teske bolesti. Ipak, ako obratite pažnju i na najmanje promjene na vašem tijelu, moći ćete da održite zdravlje vašeg tijela i spriječite veće probleme.

Postoji osam ne-očitih znakova koji ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme koje žene ne smiju ignorisati.

1. Vas stomak je napuhan

– Za neke žene, napuhan stomak je normalan dio mjesečnice. Ali, ako niste skloni nadutosti u ovom periodu, a ova promjena vam se desi i traje vise od dvije sedmice, onda znajte da je nesto u vasem tijelu nije u redu.

Jedan od razloga za ovu pojavu je endometroza, zbog koje vas stomak moze nateći u bilo koje doba i vremenom se pogoršavati. Ovo je nepredvidljiva pojava, nadutost se može zadržati danima ili čak sedmicama, ili nestati nakon nekoliko sati. Osim toga, stalna nadutost moze biti znak raka dojke ili jajnika.

2. Imate akne na bradi

-Oko dvijee sedmice prije menstruacije, u vašem tijelu se povećava progesteron i estrogen. Zbog ove hormonske promjene, možete imati akne na vašoj bradi, koje nakon nekog vremena nestanu.

Ipak, ako stalno imate akne na vašoj bradi ili vilici, to moze značiti da imate problem sa hormonima i trebalo bi da posjetite doktora prije nego bude prekasno.

3. Osjecate bol kada vjezbate

-Ako cesto osjećate bol u stomacnom predjelu kada trcite, hodate ili cak stojite duže vremena, to moze znaciti da vas endometrij-sluznica materice, raste izvan mjesta na kojem bi trebalo.

U tom slucaju, strane endometrijske ćelije vezu vase unutarnje organe jedan za drugi, što uzrokuje bol i ne možete da vježbate.

4. Osjecate bo u donjem dijelu ledja i nogama

-Bol u donjem dijelu ledja u toku menstruacije kod zena je uobičajen i smatra se normalnim.

Ipak, ako vas boli u donjem dijelu ledja i ramenima prije, u toku i poslije menstruacije, skupa sa napetosti u mišicima u ovim djelovima tijela, onda vjerovatno imate endometrozu.

Jos neki simptomi endometroze su: ukočenost, trnjenje, i bol u nogama.

Ova bol se moze proširiti sa jedne na obje noge, i pogoršati se prije menstruacije.

5. Imate krvne ugruske za vrijeme menstruacije

-Kod svake žene menstruacija je drugačija, moze biti svjetlija, tamnija, obilnija itd. Apsolutno je u redu ako primijetite ugrušak ili dva s vremena na vrijeme.
Ipak, ako vasa krv potamni, i imate stalno ugruske koji su veliki, to moze značiti da imate fibroide materice. Ove izrasline na materici nisu kancerogene, ali mogu izazvati abnormalno krvarenje i probleme sa mokrenjem.

6. Odjednom vam se ne jede omiljena hrana

-Da li se osjećate siti cijelo vrijeme, i imate problema da pojedete i namjanji obrok? Da li ste skroz izgubili apetit? Sve ove promjene u vasem uobicajenom nacinu ishrane, mogu biti znak raka jajnika, pogotovo ako su popracene bolom u abdomenu, i ako vam se stolica promjenila.

7. Opada vam kosa

11866010-40425460-19ee137e26a02ada7b9df8003871fa5d9776a5bc-1500-1-1555425073-728-43f30efdcc-1555574938

-Gubitak kose je jedan od vidljivih simptoma niskog testosterona – hormona koji vam daje zdravlje kosi, produktivnosti i odrzava ga. Siguran znak neravnoteze ovog hormona je opadanje kose koje vremenom dovodi do celavosti.
Takodjer, gubitak dlaka na vasem tijelu moze biti znak ovog problma, ali ovaj simptom se teze primjeti, pogotovo ako redovno brijete vase noge i pazuhe.

8. Uvijek vam je ili pre-vruce ili pre-hladno

Ako vam nikad nije ugodno na sobnoj temperturi, onda vjerovatno imate hormonski disbalans. Jedan od razloga za to moze biti kolicina estrogena u vasem tijelu – hormona koji regulise zensku reprodukciju.
Normalno, kolicina ovog hormona u vasem tijelu se mijenja u toku zivota i menstrualnog ciklusa, ali ponekad moze biti problem u tome da ga vase tijelo ne proizvodi.

Kolicina estrogena moze uticati na temperaturu vaseg tijela. Po pravilu, nizak estrogen uzrokuje valove vrucine, dok, visok estrogen uzrokuje da vam je stalno hladno na rukama i nogama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *