KAD SE UPALI OVA LAMPICA U AUTU, VOZAČI JE IGNORIŠU: A evo šta ona znači, ne igrajte se

ZANIMLJIVOSTI

Sjećamo se vremena kad su signalne lampice rijetko kada upućivale na pravi kvar.

Kako pokazuje jedna studija, većina i dalje živi s takvim uvjerenjem. Ako spadate u red onih koji na upaljenu signalnu lampicu “check engine” reaguju odmahivanjem ruke i odlaganjem posjeta servisu uzdajući se u sopstvenu dijagnostiku, rezultati studije vas neće iznenaditi.

“Check engine“ lampica se pali ako jedan od senzora važnijih sustava automobila, detektira nepravilnost u radu automobila. Nasreću, paljenje lampice motora ne mora uvijek nužno predstavljati kvar, no ni u kojem slučaju se ne smije ignorirati.

Naime, istraživanje objavljeno na sajtu Reviews.com je pokazalo kako tek 36,1 posto vlasnika na upaljenu signalnu lampicu reaguje odlaskom u servis na provjeru vozila. I ne samo to, jer četvrtina ispitanika nikada ne ode na servis, a u prvih godinu dana na servis ode njih 29,6 posto.

Kako piše Index, utjeha može biti ta što se istraživanje odnosi na Ameriku i obuhvata relativno mali broj ispitanika, njih 1.239.

“Ne želim da znam šta ne valja. Vjerovatno se radi o popravci kvara koju trenutno ne mogu priuštiti”, jedno je od objašnjenja koje su dobili autori studije.

Međutim, ako želite da uštedite, nerijetko je bolje odmah provjeriti šta je s automobilom. Jer ako ste među onih 9,2 posto ispitanika koji čekaju da se nešto ozbiljno dogodi na autu prije servisa, popravka može biti izuzetno skupa.

Muškarci su ti koji će dvostruko češće odmahnuti rukom i zaključiti da servis još nije potreban. Žene su daleko odgovornije, pokazuje ova studija i to posebno ako su starije od 45 godina – gotovo pola ispitanica odmah po aktiviranju signalne lampice ide na servis.

(novi.ba/N1)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *