RAK DEBELOG CRIJEVA JE JEDAN OD NAJČEŠĆIH OBLIKA RAKA: Ovo su simptomi, ako ih uočite na vrijeme, MOGUĆE JE IZLJEČENJE

ZDRAVLJE

U pogledu geografske distribucije, pojavnost ove vrste raka povećala se u industrijaliziranim zemljama s umjerenim i visokim indeksom ljudskog razvoja, a tome doprinosi i bolje bilježenje oboljelih odnosno postojanje populacijskog registra za rak. Svake godine se u 370.000 građana u Europskoj uniji postavi dijagnoza raka debelog crijeva i 170.000 njih umre. Bolesnici u kojih je ta bolest rano otkrivena (stadij I) imaju šanse za preživljavanje od 90% u usporedbi sa samo 10% kada se otkriju u fazi IV.

Poznavanje učinkovitih preventivnih mjera, napredak u terapijskim i dijagnostičkim postupcima (poput polipektomije), poboljšanje kvalitete predoperativne procjene i terapije (radioterapije i kemoterapije), dokazano dovode do smanjenja kako pobola tako i smrtnosti. Znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje na krv u stolici provedeno na velikom broju stanovnika, pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva (publicirano 1993. godine).

Bolest se može otkriti u početnom stadiju kada su izgledi za izliječenje veliki. Moguće je i spriječiti nastanak ove vrste raka otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina, polipa te daljim praćenjem bolesnika s obzirom na patohistoločki nalaz i građu uklonjenog polipa. Velika je važnost, no još uvijek nedovoljno prepoznata, otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koja su povezana s češćom pojavom raka debelog crijeva. Kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama od 50 do navršene 74 godine.

Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici svake dvije godine. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ukoliko se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprečava nastanak raka.

SIMPTOMI RAKA DEBELOG CRIJEVA

Ovo je 7 najranijih znakova raka debelog crijeva:

1. Uporne promjene u crijevima

One mogu biti uslovljene promjenom ishrane ili načina života, ali ako, na primjer, dijareja ili zatvor traju duže od sedmicu dana, moguće je da u debelom crijevu postoje polipi, koji se mogu razviti u kancer, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

2. Grčevi, gasovi ili bol u stomaku

Ove tegobe moguće je osjetiti nakon što ste pojeli nešto što vašem tijelu ne prija, ali ako je bol jak i uporan, moguće je da vas tijelo upozorava na nešto ozbiljno. Mnogi pacijenti sa rakom debelog crijeva takođe su patili od nadutosti i osjećaja nelagodnosti u stomaku.

colorectal-colon-cancer-732x549-thumbnail-2-732x549

3. Rektalno krvarenje ili svjetla krv u stolici

Ako primjetite krv u stolici, to može biti jasan znak raka debelog crijeva. Ako primjetite ovaj simptom, obavezno se javite ljekaru.

4. Osjećaj da se crijeva ne prazne potpuno

Ovo je još jedan od znakova raka debelog crijeva – idete u toalet, ali imate osjećaj da vam se crijeva nisu ispraznila. 

5. Slabost ili umor

Polipi mogu da izazovu unutrašnje krvarenje u debelom crijevu, što odmah dovodi do umora i osjećaja malaksalosti. Obično dolazi sasvim iznenada, i bez napornih aktivnosti ili nedostatka sna.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje može biti simptom nekoliko tipova raka, a kod raka debelog crijeva ovo se događa jer polipi u crijevima utiču na način kako tijelo metaboliše hranu. 

7. Promjene u boji ili obliku stolice

Tamnija boja stolice i oblik olovke loš su znak. Ako je stolica crne boje, to je uglavnom rezultat prodiranja krvi u digestivni trakt.

Ako imate jedan ili više navedenih simptoma, obavezno se što pre javite ljekaru!

(Novi.ba/Večernji.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *