12 TRIKOVA ZA VOZAČE KOJIMA VAS NISU NAUČILI U ŠKOLI VOŽNJE: Broj 3. će vam olakšati život, KAKO NISMO RANIJE ZNALI?

ZANIMLJIVOSTI

Čak i najiskusniji vozači koji iza sebe imaju godine i godine vožnje automobila, ne znaju neke suptilne sitnice koje im mogu znatno olakšati vožnju. Zato vam mi danas predstavljamo dvanaest trikova koji će učiniti da vozite sa lakoćom, izbjegnete opasne situacije i postanete pouzdan i siguran vozač. Uvjereni smo da ovo niste mogli da naučite u auto školama i na časovima vožnje.

1. Provjerite kako su vam namješteni retrovizori

1

Ako vam retrovizori nisu pravilno namješteni, pojaviće se slijepa tačka. Slijepa tačka je dio puta koji ne možete da vidite, pa tako možete propustiti automobil koji se kreće u susjednoj traci. Da biste eliminisali slijepe tačke, podesite retrovizore sa strane tako da u njima ne možete da vidite svoj automobil. Da biste provjerili da li ima slijepih tačaka, vozite pored parkiranog automobila unazad, gledajući u retrovizor. Čim vam nestane iz retrovizora, trebalo bi da ga vidite perifernim vidom. Centralni retrovizor mora biti podešen tako da u njemu vidite cijeli zadnji prozor. Podešavajte ga dok ste u normalnom položaju za vožnju.

2. Naučite da osjetite gdje su točkovi

2

Ako želite da izbjegnete rupe na putu i da ne oštetite ratkapne dok parkirate, morate da naučite da osjetite gdje su točkovi. Uzmite praznu plastičnu flašu, zgazite je nogom i stavite je na put. Vježbajte da vozite preko nje lijevim i desnim prednjim točkom. Otvorite prozor da biste čuli pucanje flaše.

3. Parkirajte gledajući u prozore i retrovizore

3

Kada parkirate pod pravim uglom, zaustavite se kada vidite ivičnjak ispod retrovizora. Na ovaj način će udaljenost između ivičnjaka i automobila biti minimalna, a nećete ogrebati branik. Kada parkirate paralelno, vodite računa da ne oštetite ratkapne. Zalijepite parče ljepljive trake na dno šoferšajbne. Zaustavite se kada se traka poklopi sa ivicom ivičnjaka. Kada paralelno parkirate, bolje je da idete unazad: na ovaj način, vidjećete ivičnjake u retrovizorima, pa im se nećete suviše približiti.

4. Osušite kočnice nakon vožnje kroz baru

5

Kada vidite i najmanju baru, usporite i prođite lagano kroz nju bez manevrisanja ili promjene brzine. Ako vozite brzo, voda može ući u sistem paljenja i dovesti do gušenja motora, a možete izgubiti i kontrolu nad automobilom. Nakon što pređete baru, ne mijenjajte odmah brzinu. Prvo osušite kočnice: dok pritiskate pedalu za gas, pritisnite nekoliko puta kočnicu. Trenje će izazvati toplotu, pa će voda ispariti iz kočionih pločica.

5. Pazite na manevar viših automobila ispred vas

6
Posmatrajte ne samo automobile ispred vas, već i one dalje na putu. Vozači viših vozila (autobusa i kamiona) jasnije vide situaciju na putu. Ako svi krenu da mijenjaju traku odjednom, postoji šansa da se na tom mjestu dogodila saobraćajna nesreća ili da postoji neka blokada na putu. Slijedite ih i promjenite traku.

6. Ako automobil neće da se pokrene, uključite duga svjetla

7

Ponekada zimi, automobil neće da se pokrene iz prvog pokušaja. Prije nego što ponovo pokušate, zagrijte akumulator tako što ćete uključiti duga svjetla ili radio.

7. Spustite retrovizor niže noću

8

Mnogi vozači ne znaju da standardni retrovizori imaju dva položaja: za dnevni i noćni mod. Da biste izbjegli da vas zaslijepi automobil iza vas, promjenite ugao retrovizora tako što ćete ga spustiti niže.

8. Uključite klima uređaj

9

Čak i kada ne koristite klima uređaj (na primjer zimi), uključite ga nakratko s vremena na vrijeme. U suprotnom, iscureće rashladna tečnost i cijevi će ostati suhe.

9. Koristite redovno ručnu kočnicu

10

Čak i kada se ne parkirate pod uglom, koristite redovno ručnu kočnicu da biste je održali u životu. Jedini izuzetak je veoma hladno vrijeme. U takvim uslovima, izbjegavajte korištenje ručne kočnice da se kočione pločice ne bi zamrzle.

10. Ako automobil u susjednoj traci usporava, slijedite ga

11

Ako vidite da automobil u susjednoj traci usporava, uradite isto. Najvjerovatnije vozač želi da propusti pješaka ili životinju.

11. Ne dozvolite da vas zavara iluzija male brzine

12

Na pravom putu, brzina može da izgleda dva puta manja nego što zaista jeste. Ako ne usporite pre nego što skrenete, automobil može da prokliza.

12. Ne okrećite točkove prije nego što skrenete lijevo

13

Opasno je da unaprijed okrećete točkove prije nego što skrenete lijevo. Oni moraju biti u početnoj poziciji. Ako vas udari automobil sa leđa, gurnuće vas u suprotnu traku i sudar sa drugim automobilima će biti neizbježan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *