OVO JE NAJGORI NAPASNIK KOJI VAM UNIŠTAVA VRT I PLODOVE: Evo kako da se zauvijek riješite krtice – JEDNOSTAVAN TRIK

ZANIMLJIVOSTI

Svakog proljeća krtice naseljavaju dvorišta, livade, zemljište i traže svoju omiljenu hranu  – crve. U prosjeku samo jedna ili dvije odrasle krtice naseljavaju jedan hektar zemljišta.

2016-36-nature

Krtice izgledom podsjećaju na poveće miševe. Iako ne nanose štetu biljkama, ipak u potrazi za hranom, iz svojih hodnika počnu izbacivati zemlju, te tako nastaju mala brašca zemlje, poznata kao krtičnjaci.

kako-se-rijesiti-krtica-savjeti-za-zastitu-vrta-i-rjesavanje-2542a9930969ea2f83276cd7f368d06b-view-article-new

Jedna krtica je za 20 minuta u stanju da iskopa i do 6 kg zemlje.

najgori-napasnik

Iako se u poljoprivrednim apotekama mogu naći sredstva koja efikasno tjeraju krtice, savjetujemo vam da ipak pribjegnete prirodnim rješenjima.

Treba znati da je borba s krticama dugotrajan posao. Ponekad je potrebno i više od 1,5 mjeseci da se krtice otjeraju, ali treba biti uporan.

Metoda s vodom

Potrebno je uveče zgaziti sve krtičnjake i tokom jutra provjeriti koji su krtičnjaci aktivni. Šlauf  gurnuti u najveći aktivni krtičnjak i pustiti mlaz vode da teče najmanje 20 minuta.

krtica2

Mirisi

Ricinusovo ulje ima miris koje krtice ne podnose. Dovoljno je pomiješati 3 kašike ricinusovog ulja sa 1l vode i tu smjesu prospete po krtičnjaku, a možete natopiti komad krpe i gurnuti u aktivan krtičnjak.

krtica3

Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namoči u sok od limuna i gurne u krtičnjak. Takođe, kora od limuna se može ubaciti u hodnik.

Biljke poput bijelog luk svojim mirisom tjeraju krtice. Bjeli luk treba saditi po bašti, a dobrim se pokazalo i da se čeno bijelog luka presječe na pola i pobode u tlo. Redovno se mora obnavljati i gusto postavljati, najdalje na 5 m.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *