ORHIDEJE ĆE VAM STALNO IZBACATI NOVE CVJETOVE: Samo treba da ih zalijevate ovom tečnosti, SVI JE IMATE U KUĆI

ZANIMLJIVOSTI

Mnogima se desilo da im nakon jednog cvetanja orhideja više ne izbacuje cvjetove

Uzgojiti orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cvjeta jedan je od najvećih izazova svakog ljubitelja ovog raskošnog cvijeta. Osim svjetlosti i prihrane, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu “nauku”.

Za mnoge kraljica cvijeća, orhideja je posebno osjetljiva biljka. A svaki ljubitelj tog prelijepog cvijeta sigurno ima sopstvene najbolje savjete za uzgoj – neki je drže na direktnom suncu, neki je zalivaju odstajalom vodom koju kasnije izliju iz podmetača, neki joj samo prskaju listove…

Ali, istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

orhideja

Samo voda nije dovoljna

Takođe, mnogima se sigurno dogodilo da su na poklon dobili raskošan primjerak u punom cvatu, koji kad je precvjetao, više nikada nije dobio nove cvjetove.

Za uzgoj takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate da kuhate posebnu šoljicu, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana sipati u orhideju.

Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dijve kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda. Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža.

(Stil.kurir.rs)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *