7 SIMPTOMA MOŽDANOG UDARA KOD ŽENA: Prepoznajte ih na vrijeme, opasnije je od raka dojke

ZDRAVLJE

Moždani udar može se dogoditi bilo kojoj osobi u bilo kojoj dobi. Prema statistikama, žene u dobi između 18 i 40 godina sklonije su moždanim udarima od muškaraca iste dobi.

;oždani udar ubija više žena nego raka dojke i zato ih je važno brzo prepoznati.

Vrste moždanog udara

Moždani udar. Oštećenje moždanog tkiva uzrokovano je nedostatkom opskrbe krvlju zbog začepljenja ili suženja žila.
Hemoragijski moždani udar. Razlog hemoragijskog moždanog udara je pucanje moždanih žila, što uzrokuje oticanje i pritisak.
Faktori rizika
Visoki krvni tlak
Dijabetes
Razne bolesti srca
Pušenje
Pretilost
Visoka razina kolesterola
Alkohol
Stres
Nedostatak tjelesne aktivnosti

Simptomi koje žene obično imaju

Jedna od posljedica moždanog udara je paraliza facijalnog živca. Zato se jedna strana objesi, a nazolabijalni nabori gotovo nestanu. Ponekad pate i ruka i noga s iste strane. Statistika kaže da je 80% žena koje su imale moždani udar imalo takve simptome.

Međunarodne statistike pokazuju da su žene češće umrle od moždanog udara nego muškarci. Jedan od razloga su nespecifični simptomi koji se ponekad ne tretiraju kao simptomi moždanog udara.

Štoviše, rizik raste tijekom trudnoće, kada se koriste kontracepcijske pilule, kada se koristi hormonska terapija tijekom menopauze i u slučajevima drugih hormonskih bolesti.

Oštećenje vida.

Iznenadno oštećenje vida uzrokovano moždanim udarom može zahvatiti jedno ili oba oka. Slijepe mrlje mogu se pojaviti i zbog oštećenja optičkih režnjeva.
Akutna glavobolja.

Glavobolja se pojavljuje iznenada, a ponekad ima sljedeće simptome: mučnina i povraćanje.
Iznenadna i akutna bol u prsima. Ovaj simptom također može pratiti srčani udar. Ali ako osoba ima i štucanje, vjerojatnije je da je u pitanju moždani udar.
Oštećena koordinacija.

Nagli gubitak koordinacije i orijentacije u prostoru govore o oštećenju moždane zone koja je odgovorna za kretanje.
Iznenadni umor.

Aktivna osoba može iznenada osjetiti promjene u raspoloženju, pospanost i nespremnost da bilo što učini. Štoviše, žene se mogu osjećati depresivno.
Gubitak svijesti.

Ako će se osoba onesvijestiti, lice joj postane crveno. Također se mogu javiti otežano disanje i lupanje srca.
Bol na jednoj strani lica.

Još jedan “ženski” simptom moždanog udara je akutna bol na jednoj strani lica, tijela ili u jednom od udova.

Test moždanog udara

Ako primijetite jedan od simptoma, testirajte osobu ili sebe (ovisno o tome tko doživljava simptom). Pomoći će prepoznati moždani udar.

Osmijeh. Nasmiješite se ili zamolite osobu da se nasmiješi. Bit će asimetrično u slučaju moždanog udara (jedan kut usta ostat će nepomičan).
Ruke. Podignite ili zamolite osobu da podigne obje ruke i držite ih 5 sekundi pod kutom od 90 °. U slučaju moždanog udara, jedna ruka će pasti.
Govor. Izgovorite ili zamolite osobu da izgovori jednostavnu frazu ili ime. Spori govor ili odsustvo odgovora znakovi su moždanog udara.
Ako primijetite jedan od tih znakova, odmah nazovite hitnu pomoć. Zapamtiti! Liječnici imaju samo 4,5 sata da spasu osobu i vrate je u normalan život.
Više o ovom izvornom tekstuZa dodatne podatke o prijevodu potreban je izvorni tekst

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *