OVO SU SIMPTOMI TROVANJA UGLJEN MONKSIDOM! Mnogi simptome zamijene sa gripom: Nikolina Pišek i kćerka pronađene bez svijesti u Zagrebu

ZANIMLJIVOSTI ZDRAVLJE

Nikolina Pišek prije nekoliko dana preživela je pravi horor. U kući u kojoj živi, pukla je grijna cijev, pa su se Nikolina Pišek i njena ćerka Una, koje su tada bile kod kuće, otrovale ugljen monoksidom.

Sve se desilo u noći između subote na nedjelju. Nikolina se oko dvadeset časova čula sa Vidojem Ristovićem, suprugom, koji je zbog posla morao da dođe u Beograd. Tada mu je rekla da je sa ćerkom došla iz grada i da će zajedno da gledaju film i odmaraju. Potom je Nikolina pozvala supruga oko jedan sat uveče i rekla kako njihova kćerka Una povraća i ima jaku glavobolju. Tada mu je rekla da se ni ona ne osjeća najbolje. Vidoje je savetovao da odmah krenu kod doktora, što je Nikolina poslušala – otkriva za Blic izvor blizak voditeljki i dodaje:

-Kada ju je suprug pozvao nekoliko minuta kasnije, Nikolina se nije javljala. Vidoje je odmah pozvao nekoliko prijatelja kako bi otišli do njihove kuće i proverili šta se dešava sa Unom i Nikolinom. Međutim, prijatelji kada su stigli ispred kuće, čuli su samo kako psi laju, ali niko nije otvarao vrata. Nakon toga su razvalili ista i vidjeli Nikolinu koja je bila u nesvesnom stanju na podu, dok je ćerka ležala u krevetu isto u nesvesnom stanju. Odmah su pozvali policiju i hitnu pomoć, a čim su došli na lice mjesta shvatili su da je cev koja je pukla usled građevinskih radova izazvala trovanje gasom. Kolima hitne pomoći prebačene su u bolnicu. Nikolina je tek danas puštena iz bolnice, dok se ćerka i dalje nalazi na dečijoj klinici. Vatrogasci su izmerili da je u kući u tom trenutku bila sedam puta već doza plina od one koja je dozvoljena.

Zato je važno da znamo da niko nije siguran od trovanja ugljen-monoksidom, iako mnogi misle da je to problem ostao u prošlosti zahvaljujući modernim instalacijama. Velika većina seoskih, ali i dosta gradskih domaćinstava, koriste peći na drva. Opasnost od ugljen-monoksida prijeti nam i iz šporeta na gas, automobila u garažama, nepročišćenih dimnjaka, uređaja na drveni ugljen, neispravnih ventilacijskih sistema. Budući da ugljen-monoksid nema ni boju, niti miris ili ukus, s razlogom nosi ime nevidljivi ubica.

SIMPTOMI TROVANJA UGLJEN-MONOKSIDOM

Budući da su simpotomi slični i simptomima gripa, samo bez temperature, nažalost se često dešava da ljudi pomisle da imaju grip i ne reaguju, a umije da se desi da čak i ljekari zamijene simptome.

glavobolja
iritabilnost
konfuzija
nesvjestica
oslabljeno prosuđivanje
bizarno ponašanje
kratak dah
plitko disanje
prestanak disanja
bol u grudima
mučnina i povraćanje
abnormalni otkucaji srca
brzi otkucaji srca
nizak krvni pritisak
hiperaktivnost
konvulzije
koma
šok
ŠTA DA RADITE U SLUČAJU TROVANJA UGLJEN-MONOKSIDOM?

Tretman na licu mesta: osobu je iznesite na vazduh i provjetrite prostoriju. Odmah pozovite hitnu pomoć. Ako osoba ne diše, primijenite veštačko disanje. Inače, oporavak nakon trovanja je često spor i mučan, a moguća poslejdica, u zavisnosti od jačine trovanja i vremenu izloženosti gasu, je i trajno oštećenje mozga. Ako osoba dvije nedjelje nakon trovanja i dalje ima oštećene mentalne sposobnosti, malo je verovatno da će se potpuno oporaviti. Čak i ukoliko je osoba nakon tretmana u dobrom stanju, u prve dve nedelje moguće je da se pojave mentalna oštećenja.

KAKO SE ZAŠTITITI OD TROVANJA

*Ne koristite plinske uređaje ili plinske peći za grijanje doma.

*Ne koristite kampersku opremu ( lampe, roštilje na drveni ugalj) u kući.

*Nemojte koristiti uređaje na gas u podrumima, garažama ili drugim zatvorenim prostorima, čak i ako su vrata ili prozori otvoreni, osim u slučaju da je oprema profesionalno instalirana i ventilirana.

*Nikada ne otvarajte uređaje na plin na otvorenom ako se izduvni gasovi mogu ventilirati u zatvoreni prostor (na primjer ispod balkona ili prozora).

*Nikada ne ostavljajte motor da radi u zatvorenom ili parcijalno zatvorenom prostoru, poput npr. garaže.

(Zena.blic.rs)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *