Ivan iz Njemačke otkrio koliki su mjesečni troškovi jedne porodice u ovoj zemlji: OBJAVIO DETALJNE CIJENE – “OVO JE REALNA SLIKA”! (VIDEO)

ZANIMLJIVOSTI

Mnogi s ovih prostora decenijama odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom.

Ivan Lovrić, Hrvat koji već neko vrijeme živi i radi u Nemačkoj, na Jujtjub kanalu je objavio video u kome objašnjava koliki su mjesečni troškovi život u toj zemlji.

“Najveći trošak koji možete da imate u Njemačkoj, ako nemate svoju nekretninu je definitivno cijena najma stana ili kuće”, rekao Lovrić i dodao da je u njegovom slučaju to oko 1.150 evra.

U to su uključene režije, ali i parking.

Za odnošenje đubreta mora da plati oko 21 euro mjesečno, pošto u dijelu Njemačke u kome živi to nije uračunato u cenu komunalija.

Struja se takođe plaća odvojeno, a njegova mjesečna rata iznosi 65 eura.

“Sljedeća stvar je GEZ, to možete usporediti s našom pretplatom za televiziju i radio. U Nemačkoj su obavezni da plate svi. Postoje neki stanodavci, ali oni su jako rijetki, koji preuzimaju vaše troškove GEZ-a i ubrajaju ih u stanarinu. Mi moramo da plaćamo 17,50 eura. Taj GEZ je trebao ove godine poskupjeti, ali su se srećom ljudi izborili za to da cijena ostane ista. GEZ se najčešće automatski odbija s računa svaka tri mjeseca”, kaže Lovrić.

Tri mobilna telefona s “dobrom” pretplatom iznose mesečno oko 60 eura.

Internet je oko 35 eura, ali osnovne pakete je moguće dobiti već za 15 do 20 eura za mjesec dana.

“Što se tiče osiguranja u Njemačkoj, postoji nekoliko osiguranja koje je svaka osoba obvezna da ima. Najvažnije je osiguranje od odgovornosti. Mi godišnje izdvajamo 65 eura. Tu je još i putno osiguranje koje je jako jeftino i najčešće za jednu porodicu košta 25 evra godišnje. Tu je još jedno osiguranje koje možete ignosirati, ali ja ga imam i ono košta nekih 45 evra. Kad se sve zbroji na mesečno nivou, možemo reći da mi izdvajamo oko 52 evra. Zdravstveno osiguranje tu ne ulazi u cijenu zato što je svaka osoba koja radi u Nemačkoj za stalno automatski osigurana preko svog poslodavca. Što se tiče poreza i osiguranja za psa, mi nemamo psa, ali sam htio jednostavno navesti za sve ljude koji imaju kućnog ljubimca. Ako imate psa, morate uzeti i osiguranje od odgovornosti za njega, ako on učini nekakvu štetu nekome da ste osigurani, a za njega morate platiti i godišnji porez”, naveo je Lovrić.

Zbog situacije s korona virusom, Lovrić je izbjegao trošak plaćanja hrane u školi za svoje dvoje djece.

On starijoj kćerki daje 50 eura džeparca, a mora da plati i 35 eura za njen mjesečni obrok.

Na njihove sportske aktivnosti izdvaja 70 eura godišnje, odnosno oko šest eura mjesečno.

“Velika je dilema oko hrane jer neki pišu kako troše jako puno, drugi kako troše jako malo. Mi trošimo između 500 i 700 eura za hranu i kad govorim o tome, govorim i o nekim kozmetičkim preparatima, deterdžentima i prašku za veš. Da odete jednom nedjeljno u prodavnicu i potrošite 100 evra i da svaki dan, od ponedjeljka do petka potrošite još dodatnih 10 eura, onda ćete doći na nekakvih 500 evra. Ja sam izračunao i više, ali to je individualna cijena. Nekad potrošimo manje, nekad potrošimo više, ali ja ću dati okvirnu cijenu od nekakvih šestotinjak evra”, naveo je Ivan troškove života u Nemačkoj.

“Oboje putujemo dosta daleko na posao, tako da mi samo na gorivo potrošimo 200 do 250 eura. Što se tiče osiguranja, za naša dva auta plaćamo 1300 eura godišnje. Imamo relativno nov i relativno star auto, oba su mali potrošači i benzinci i nemaju previše kilovata. Što vaš auto ima manju vrijednost to ćete platiti i manje osiguranje. Tu sam zaboravio navesti i porez na automobile. Za jedan plaćamo 34 eura, a za drugi 66 eura. Ako imate dizela, onda ćete samo za jedan auto platiti 250 do 300 eura poreza godišnje. Poslednja stvar su servisi. Ove godine sam ih imao dosta, morao sam da radim veliki servis i na drugom autu isto jedan malo veći servis, tako da smo ove godine potrošili 1.500 eura na servise. Ovo se ne može uzeti kao realna cifra….”

Na kraju je zaključio da mjesečni troškovi za njegovu četvoročlanu porodicu u Njemačkoj iznose između 2.700 i 2.800 eura.

Pogledajte!

(Mondo.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *