ŽENA OTKRILA TRIK KAKO DA OČISTITE MADRAC OD ŽUTIH I SMEĐIH MRLJA: Treba vam samo OVAJ sastojak, ZA PAR MINUTA KAO NOV

ZANIMLJIVOSTI

Svi koji su isprobali hemijsko čišćenje madraca znaju da nije jeftino i vrlo često ne daje željene rezultate. No s obzirom na to da na madracu provodimo trećinu života, vrlo je važno njegovo higijensko održavanje. Nijedna plahta ne može zadržati prljavštinu koja se na madracu nakuplja tijekom njegova korištenja, bilo da je riječ o ljudskim izlučevinama, tekućinama koje se proliju po madracu, kosi, dlakama, prašini…

Sve to potencira nakupljanje grinja, koje mogu uzrokovati alergijske reakcije i kod zdravih ljudi, nakupljanje plijesni, te raznih bakterija…
Madrac se može relativno lagano očistiti i kod kuće. Za to će vam trebati nešto truda i vremena, ali rezultat će biti odličan, te ćete potrošiti manje novaca.

Evo kako to učiniti.

1. Usišite madrac

Nakon što s madraca skinete svu posteljinu, dobro ga usišite usisavačem kako biste maksimalno uklonili svu prašinu, kosu, dlake i oljuštenu kožu.

 

2. Krenite od svježih mrlja

Ako vam se netom prije dogodilo da ste nešto prolili po madracu, očistite gu dok je još mokar. Hladnom vodom namočite čistu krpu s većom mogućnošću upijanja. Mokru mrlju na madracu nemojte trljati krpom, nego njome maksimalno upijte višak tekućine. Ponovite postupak koliko je puta potrebno.

3. Čišćenje mokrih i suhih mrlja

U široj posudici pomiješajte 30 ml hidrogen peroksida (može se kupiti u ljekarni) i 15 ml tekućeg deterdženta za suđe. Dobro ih pomiješajte žlicom da se stvori pjena. Manjom četkom za čišćenje pokupite pjenu s vrha i trljajte mjesta zaprljanja.
Četka ne smije biti prečvrsta, jer ćete inače oštetiti madrac (možete se koristiti i starom četkicom za zube ako su mrlje manje).
Nakon što ste završili, čistom suhom krpom dobro upijte višak pjene i vlage po mjestima koje ste čistili. Budite oprezni s madracima od memorijske pijene, jer oni se, zapravo uopće ne bi smjeli močiti. Ova vrsta čišćenja najbolja je za mrlje od hrane i pića.

4. Čišćenje organskih mrlja

Mrlje od znoja, fekalija, želučanog sadržaja, masnoće najbolje je čistiti sredstvom za čišćenje na bazi enzima. Ona se mogu kupiti u boljim drogerijama ili u trgovinama s medicinskom opremom.
Namočite krpu i njome dobro istrljajte površinu gdje se nalazi mrlja. Nikad ne stavljate sredstvo za čišćenje direktno na madrac, jer bi se previše namočio, a to nije poželjno. Sredstvo za čišćenje na bazi enzima će nakon pola sata djelovati na mrlje i rastaviti molekule prljavštine.

5. Soda za bjelinu i miris

Nakon što se uklonili mrlje, za konačnu bjelinu, uklanjanje prljavštine i svježi miris upotrijebite sodu bikarbonu. Po cijeloj površini madraca obilnije posipajte sodu bikarbonu.
Ostavite da soda bikarbona djeluje barem dva sata, a poželjno je i duže. Ona će tijekom tog vremena apsorbirati višak tekućine i mirise.
Nakon toga temeljito usišite madrac kako biste uklonili sodu bikarbonu, a s njom i prljavštinu.
U slučaju da su mjesta još uvijek vlažna od čišćenja, ostavite madrac da se suši na svježem zraku. Nikako nemojte upotrebljavati madrac koji nije u potpunosti suh.

 

(Novi.ba/Žena.rtl.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *