DA VIDIMO ZASLUŽUJETE LI VOZAČKU: Semafori ne rade, ko ovdje ima prednost na raskrsnici?

ZANIMLJIVOSTI

U situaciji prikazanoj na slici semafori na raskrsnici ne rade, a plavi automobil je zatvorio ulaz u raskrsnicu za auto broj 3 koji se nalazi iza njega, pred ulazom u raskrsnicu.

Pošto semafori ne rade, situacija je ista kao kada raskrsnica nije regulisana, sva vozila dolaze sa puteva iste važnosti. Primjenjuje se pravilo desne strane i pravilo koje kaže da na raskrsnici, vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima prednost u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera i skreće ulijevo.

Dodatno, vozač u vozilu broj 3 ne smije da uđe u raskrsnicu iako možda ima prvenstvo prolaza, ako će se zbog gustine saobraćaja zaustaviti na raskrsnici i time ometati ili onemogućiti normalan protok vozila, odnosno pješaka.

Iz tog razloga, vozač u vozilu 3 mora da čeka, ne smije da ulazi u raskrsnicu, pa se prvenstvo prolaza rješava samo između vozila 1 i 2, gdje se primjenjuje sljedeće pravilo “vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulijevo dužan je da propusti vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera i zadržava pravac kretanja ili skreće udesno”.

Redoslijed prolaza vozila kroz raskrsnicu je: 2, 1, 3 (ako se za vozilo 3 u međuvremenu raščisti saobraćaj u nastavku puta i ne nastanu neke nove promjene na raskrsnici).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *