SAVJET KARDIOLOGA, AKO OSJETITE SIMPTOME INFARKTA ODMAH URADITE OVE 2 STVARI: Obratite pažnju

ZDRAVLJE

Znake infarkta nije uvijek lako prepoznati, ali neki od njih su ipak tipični. Simptomi su, prije svega, veoma jak bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osjećaj vreline ili pritiska u grudima. Od siline tegoba, oboljeli može ostati bez vazduha, ali ono što treba hitno uraditi može doslovno da mu spasi život, prenosi Lepa&srećna.

Govoreći o jednostavnim sredstvima zaštite srca i krvnih sudova, prof. dr Ivan Stojanović, kardiolog Instituta “Dragiša Mišović” objašnjava da je veoma važno sprečiti stvaranje tromba.

To se može učiniti običnom šetnjom, blagotvornim kretanjem koje podstiče cirkulaciju i može da zaštiti organizam od fatalnog začepljenja krvnih sudova. Ako do infarkta ipak dođe, treba hitno da uradite dvije stvari.

58ef3f62-c7b8-4a39-a81b-2dc20a0a0a66-srcani-udar-preview

Jedna je da pozovete hitnu pomoć, jer je ljekarska intervencija najznačajnija u prvih sat vremena. Druga je da popijete aspirin, lijek koji utiče na brzo širenje krvnih sudova.

“Nije dobro uzimati aspirin redovno i na svoju ruku, bez konsultacije sa ljekarom”, rekao je dr Ivanović, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva. “To je ipak lek, a ne suplement.”

Međutim, treba uvijek da ga imate u kući, jer može da bude spasonosan u ovakvim situacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *