KAŠALJ NIJE – OVO JE PRVI SIMPTOM U TREĆEM TALASU KORONE: Doktorica Desimirka otkriva kada je vrijeme da odete ljekaru

ZDRAVLJE

Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu odraslih DZ Vračar Desimirka Masal kaže da se klinička slika zaraženih pacijenata virusom korona razlikuje od prethodna dva talasa i da danas dominiraju – glavobolja, bolovi u leđima, povišena temperatura…

“Klinička slika se razlikuje od prethodnog talasa. Sada uglavnom dominiraju glavobolje, temperature do 38,5 stepeni, izražena malaksalost, bolovi u leđima. Neki čak nemaju temperaturu, ali imaju malaksalost, jaku glavobolju koja teško prolazi kada popiju analgetike”, pojasnila je ona.

Masal je za “Tanjug navela da im se javlja sve više pacijenata koji imaju dijareju, povraćanje kao prvi znak bolesti.

“Kašalj sada nije prvi simptom i nije dominantan kod naših pacijenata. Kod težih pacijenata kašalj se javlja kasnije”, istakla je ona.

Naglašava da je broj pacijenata povećan sto odsto u odnosu na period prije tri nedjelje i da je mnogo više prvih pregleda nego kontrolnih.

Masal ističe da uglavnom dominiraju mlađi pacijenti, da je u čekaonicama stalno gužva, pacijenti čekaju dugo na rendgen, ali i laboratorijske rezultate.

“Mi brzo radimo preglede, pregledamo po 100 pacijenata u smjeni, ali laboratorija i rendgen ne mogu da rade tom dinamikom, te se na rezultate čeka dugo. Za obradu podataka laboratorijskih treba sat, sat i po vremena”, rekla je ona.

Svakoga dana u kovid ambulanti doma zdravlja Vračar rade po dva ljekara i dva tehničara pre podne i isto toliko u popodnevnoj smjeni i jedan ljekar u međusmeni.

U toku dana urade oko 100 briseva za PCR testiranje, a rade i serološke testove, kao i antigenske testove, prenosi “Mondo“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *